Radarbok med AIS är pedagogiskt upplagd och beskriver både magnetron- och solid state-radarer och dess funktioner från användarens horisont. Ett av de 8 kapitlen ägnas åt praktisk radarnavigering i både skärgård och utmed en kust eller till havs. Boken inleds med ett förklarande kapitel hur en navigator fungerar tillsammans med radar.
AIS, Automatic Identification System, beskrivs och visas med bilder hur ett annat fartyg ser ut på radarskärmen och i det digitala sjökortet. VHF-radio med DSC och MMSI-nummer beskrivs också och hur navigator och VHF fungerar tillsammans.
Fritidsskepparens Radarbok med AIS är kursbok för radarkurser och uppfyller Nämnden för båtlivsutbildnings, NFBs, kunskapsfordringar för ett Radarintyg. Radarintyget är giltigt för Fartygsbefäl klass 8. Boken är rikt illustrerad med färgbilder. Till varje kapitel finns övningsfrågor med facit. Fler övningsuppgifter finns här på Fritidsskepparen.se.
För undervisande lärare finns ett komplett undervisningsmaterial i Powerpoint med förklarande text till bilderna.
Kapitelindelning:
- Allmänt om navigator och radar.
- Radarns grundinställningar.
- Praktiska radarfunktioner.
- Praktisk radarnavigering i skärgård och till havs.
- Förkortningarna och betydelsen av GNSS, AIS, VHF, MMSI och GMDSS.
- Radar och sjövägsregler.
- Plottning på papper.
- Radarintyg och information om prov.
- Facit till övningsuppgifterna.
- Register.
I tidningen Båtliv skriver Bengt Anderhagen i nummer 6-2019 om Fritidsskepparens Radarbok med AIS:
"Det här är kursboken för den som på ett pedagogiskt och enkelt sätt vill lära sig hur en modern fritidsbåtsradar fungerar. Har du radar och AIS ombord, men inte grundkunskaperna bör du absolut läsa denna bok."
Några kommentarer från läsare:
”Först av allt vill jag gratulera dig för en mycket bra bok. Jag har läst den med stort intresse och tycker att du fått med allt väsentligt på ett pedagogiskt sätt och utan att krångla till det i onödan. Därtill är dina bilder föredömliga. Jag har en liten kommentar och det är delen som handlar om ARPA och MARPA. Där kanske det vore på sin plats att nämna att för att plottingfunktionen skall fungera, i strömt farvatten, behöver systemet använda fart genom vattnet och inte fart över grund.”
Lars-Erik Carlsson
Pollux Shipping
Fd. lektor i nautik, Sjöfartshögskolan Chalmers
//
”Utterström har gjort det igen med Fritidsskepparens Radarbok med AIS - skapat en lättläst intresseväckare som på ett ypperligt sätt kombinerar teori och praktik. Adderar du Utterströms kurs i ämnet till boken har du ett optimalt pedagogiskt upplägg, för att därefter fortsätta radarpraktiken på egen hand.”
Björn Sandström, Stockholm
//
”Fritidsskepparens radarbok lyckas förena både de teoretiska och praktiska delarna av en radars handhavande och funktionalitet på ett okomplicerat och pedagogiskt sätt. Boken lämpar sig väl för kurser, men även för de som vill läsa in innehållet själva, något som jag gjorde. För de som har möjlighet rekommenderar jag varmt att boka in praktikpasset - att navigera i Stockholms skärgård med enbart radarn som öga ut mot världen är en annorlunda, men så givande upplevelse!
Med Fritidsskepparen lyckades Bengt Utterström ta fram en bok som hjälper alla att bli bättre skeppare, vare sig man väljer att ta ett Förarintyg eller Kustskepparintyg, och radarboken följer samma anda och var mitt självklara val av litteratur när jag tog nästa steg.”
Peter von Wrycza, Stockholm
//
Jag har, inför kommande långsegling, gått kurs för att lära mig hantera radar och hur den fungerar. Litteraturen vi använde var ”Fritidsskepparens Radarbok med AIS”. Boken gav en mycket bra grund med pedagogiska förklaringar samt många bra övningsuppgifter. Den förklarar dels grundläggande om hur radar fungerar och hur man ska hantera den, och det finns information om vilka lagar & regler som gäller i nedsatt sikt vid radarnavigering.
Eva-Lotta Sanderup, Stockholm
//
”Jag har med stor behållning läst in Bengt Utterströms lärobok inför NFB´s kunskapsprov för Radarintyg. Den ger en fyllig men koncis information om hur man hanterar och navigerar med en modern radar. Boken passar därför utmärkt som uppslagsbok i skeppsbiblioteket ombord.
Hans Nyman, Vaxholm
Civ.ing och tidigare ordf. i SSV”