Om VHF, SRC, AIS, nödanrop, sändande nödutrustning, satelliter och kanalfart med ATIS
Fritidsskepparens VHF/SRC-bok är en kursbok för den som vill lära sig hur en modern marin VHF-radio med DSC fungerar. Ny upplaga i mars 2023.
Boken beskriver pedagogiskt och enkelt nyttan med VHF och hur den används i båten, såväl i Sverige som utomlands.
Fritidsskepparens VHF/SRC-bok är kursbok för ett SRC, Short Range Certificate, och uppfyller kunskapskraven som Nämnden för båtlivsutbildning, NFB, utfärdat.
"Boken är nog en av de utförligaste som behandlar det här ämnet.
Avsnitten om radio- och nödtrafik är mycket ingående. Boken kan
med fördel läsas av de som tog sitt cert för några år sedan."
Saxat ur tidningen Båtliv nr 1-2021.
Vad är VHF och om SRC-provet
Marin VHF-radio är en kommunikationsutrustning avsedd för alla fartyg, även fritidsbåtar. Med en VHF-radio, eller station som det egentligen heter, kan du kommunicera med andra fartyg och med land. För att få använda en VHF-radio krävs ett SRC och att radion har tillstånd från Post & telestyrelsen. Har du ett äldre VHF D-certifikat måste du uppdatera till ett SRC. Läs längst ned på sidan.
VHF-radion anses vara ett säkrare kommunikationshjälpmedel än en mobiltelefon. Räckvidden är oftast betydligt längre, men framförallt, ett nödanrop från dig når till alla andra VHF-stationer som är påslagna inom din räckvidd. Ett nödanrop, som sker på kanal 16, uppfattas även av Sjöräddningscentralen JRCC (Sweden Rescue) om du befinner dig inom radions räckvidd.
En annan finess är en DSC-funktion, som bland annat innebär att om man trycker på en röd knapp, distress, sänds ett automatiskt nödanrop.
Boken tar upp sändande nödutrustning och många av de praktiska funktioner som finns i en VHF. Boken beskriver också AIS, satellitbaserade nödsystem, nödanrop, nödsignalen distress alert, Mayday med flera nödsignaler, Sweden Rescue, sjöräddning, Kustradiostationer, vanliga anrop och kanalfart med ATIS-funktion.
Till varje kapitel finns övningsfrågor med facit. I sista kapitlet finns allt om examination för ett SRC (praktiskt prov i simulator som du gör från din dator och om det skriftliga provet), exempel på provskrivning och var man hittar förhörsförrättare om man väljer självstudier.
Provkostnaden betalas direkt till Förhörsförrättaren som är utsedd av Nämnden för båtlivsutbildning. När du skrivit skriftliga provet registreras det i NFBs databas och du kan se intyget i din intygsapp eller om du beställer ett nytt plastkort. Har du sedan tidigare NFBs blå intygsbok får du också ett SRC-sigill infört.
Köper du boken via Fritidsskepparen.se och tänker läsa för ett SRC på egen hand, självstudier, ingår fri support. Mejla eller ring Bengt Utterström om du har frågor.
Innehållsförteckningen:
- Vad VHF är och övergripande hur det fungerar.
- Marin VHF, antenn, räckvidd och kommunikation.
- Formalia, tillstånd och regler.
- GMDSS, GNSS, AIS, och VHF i båtens nätverk.
- Praktiska funktioner.
- Kustradiostationer, Sweden Traffic, SAR och Sweden Rescue.
- VHF:s olika trafikkanaler och tider i UTC.
- Anrop mellan fartyg, Kustradiostation och hamnar med flera.
- Nödsignalen Mayday, ilsignalen PAN-PAN och varningssignalen Sécurité.
- AIS nöd, EPIRB, SART och satellitkommunikation.
- VHF utomlands och ATIS.
- Engelsk bokstavering och engelska uttryck.
- Allt om det praktiska och skriftliga SRC-provet.
- Facit till övningsfrågor.
- Förkortningsordlista med förklaringar.
- Morsealfabetet, MMSI MID-nummer för våra grannländer och bokstavering.
I menyn till vänster finns kompletterande övningsfrågor, Rainwatt, Kanalkartor och lathund för nödanrop med mera.
Boken är skriven av Bengt Utterström som också är författare till den populära navigationsboken Fritidsskepparen, Fritidsskepparens Radarbok med AIS och Fritidsskepparen Förarbevis för vattenskoter. Han har lång erfarenhet av att hålla kurser i ämnet och av praktisk användning av VHF till sjöss i både svenska och internationella farvatten.
Tillstånd för VHF från Post- och telestyrelsen
För att få använda en VHF-station krävs ett tillstånd för stationen och det utfärdas av Post- och telestyrelsen, PTS. Ett sådant tillstånd får man när man ansöker om det. Information och blankett kan du hämta på PTS.
Köp här - Fritidsskepparens VHF/SRC-bok kostar 345 kronor (380 kronor inklusive frakt).
Sänd ett mail till Bengt Utterström innehållande ditt namn, adress och telefonnummer till
Frågor, maila eller ring 070-647 54 32.
Fakta:
Tryckt upplaga 2, mars 2023.
Fyrfärg, 108 sidor, vikt 335 gram.
Format 210 x 210 mm.
ISBN nr 978-91-519-8862-7
Utgiven av Lutra Marin AB, författad av Bengt Utterström
Samtliga Fritidsskepparens böcker kan också beställas hos till exempel Akademibokhandeln, Bokus.com, Bryggboden.se , Erlandsons Brygga, Nautic-center.se, Sailon.se, Seapax.se, SXK webbshop och Vikingyachting.se med flera ställen.
Några omdömen:
Saxat ur tidningen Båtliv 1/2021:
"Boken är nog en av de utförligaste som behandlar det här ämnet. Avsnitten om radio- och nödtrafik är mycket ingående. Exemplen på internationell radiotrafik har blivit extra pedagogiska tack vare författarens egna erfarenheter i främmande vatten. Boken kan med fördel läsas av de som tog sitt cert för några år sedan."
Bengt Anderhagen, Båtliv
//
Hej Bengt o tack för en Väldigt bra och lärorik vhf/src bok!
Tyvärr kändes det efterföljande provet lite väl enkelt efter studierna!
Robert Sjöström, Örebro
//
”En utmärkt bok, perfekt för kurser eller självstudier. Bra, löpande repetitioner, övningsfrågor och trevliga hänvisningar till egna erfarenheter. Möjligen reagerade jag på att du på sid 28 bara hänvisar till ”brutto” ifråga om AIS, det kunde kanske förtydligas.
I övrigt en bra och trevlig bok som det blir ett nöje att rekommendera och eller hänvisa till.”
Johan Zachrisson Navigationslärare, Stallarholmen
//
"Stort tack för den fina VHF-boken!! Och grattis igen till en fin ”nedkomst".
Verkligen tilltalande! Känns modern med mycket matnyttigt som nog inte finns med i andra böcker på marknaden. Många bra illustrationer, logisk uppdelning i korta avsnitt med tydliga rubriker, bra med övningsfrågor i slutet av varje kapitel, smart och tydligt med rutorna för anrop – mottagning/lyssning."
Svante Håkansson, Norrköping (navigationslärare)
//
"Tack snälla för din fina VHF-bok, ser fram emot att få använd den på min nästa SRC kurs. Det var många bra bilder och tabeller och sammanfattningar.
-Ska kontakta Medborgarskolan i Linköping och Örebro att jag byter bok till mina kurser."
Johan Bergsten, Hammar
www.wettervik.se
//
"Jag läste igenom VHF/SRC-boken. Det är nog den bästa VHF bok som jag har läst, du förklarar på ett så lätt sätt. Jag har använt mig av flera olika läroböcker, ofta skrivna av överkvalificerade. Jag som pensionerad sjökapten har ju jobbat en hel del med VHF och har inte svårt att lära ut den biten, men jag har saknat en bra lärobok. Nu har jag hittat den!"
Vänliga hälsningar
Lennart Olofsson, Kalmar