Med Marstrand Boat Show och Öppet Varv i Ellös väntar en härlig helg för alla med segelbåtar i sinnet. Ingenstans i Skandinavien kan man se så många båtar, möta så många bekanta eller få chansen att prata båt och seglingar så länge.

I Marstrand visas 19 båtar, i Ellös 80 inklusive nya i hamnen, båtar i produktionen och 39 begagnade. Plus en överraskning – klassiska båtar. Med andra ord åk ut och njut i helgen.

OppetVarv2016.jpg

Så här såg det ut på Öppet Varv 2016. Färre båtar men mer att se på i år.

DSC_9502.JPG

Marstrand Boat Show har i år 19 segelbåtar utställda. Bland annat Arcona med tre båtar och Najad med sin påkostade 395.

De som visar båtar och tillbehör i Ellös brukar tycka att Öppet Varv är ett lyckat event, där tillverkare, köpintresserade och båtägare möts. Genom att både nya och begagnade segelbåtar visas, kan Öppet Varv motivera mottot ”Störst och bredast i Skandinavien”.

På tillbehörssidan finns utställare av rigg, rullfocksanläggningar, segel, navigationsutrustning, motorer, elverk, bränsleceller, landström, laddare, invertrar, propellrar, vinschar, bogpropellrar, värmare, säkerhetsutrustning, seglarkläder, försäkringar, segelklubbar, VHF, värmekameror, avsaltningsanläggningar, varmvattenberedare, marintoaletter, däcksbeslag, teakdäckläggare, underhållsvarv, båtfärg, sjökort, motorreservdelar och övriga marintillbehör.

Under helgen finns som vanligt chans att se hur båtbyggeri går till hos Hallberg-Rassy. Med hjälp av en utstakad bana genom varvet med 26 båtar under byggnation i olika stadier, får man koll på hur bra båtar byggs. Produktionen i sig är bara den mycket väl värd ett besök.

_DSC2548.jpg

Produktionen på Hallberg-Rassy med 26 båtar under byggnation är ett mått på hur starkt står i konkurrensen.

HR40C.JPG

Nya 40-fotaren HR 40C är redan igång med ett nytt system på varvet för att flytta båtar. Frers flotta linjer består, men prestandan är ökad.

 

36-Sjörået.jpg

På den nya bryggan för klassiker kan Sjörået byggd av Chrsitoph Rassy 1964 beundras i smyckeskick.

 

Hanse 418.jpg

Hanse har täten bland storvarven med båtar som nya 418, där prestandan ökats mot föregångaren. Finns att köpa i Marstrand hos Bohus Yachts.

 

God mat till vettiga priser är ett annat trevligt inslag under Öppet Varv. Men allra trevligast är nyheten en brygga för klassiska segelbåtar. I skrivande stund är fem finingar anmälda, men fler smycken kommer och förgyller tillställningen i Ellös.

Det finns bara en som är Skandinaviens största segelbåtsmässa och det finns bara en båtmässa som öppnar portarna till ett båtvarv - Öppet Varv hos Hallberg-Rassy i Ellös på Orust! Välkomna, meddelar Magnus Rassy.

 

Sweden 40.jpg

Sweden Yachts 40 får nypremiär i Ellös tack vare nybildade Sweden Yachts Group med CR, Regina och Malö.

 

Utställda båtar i Ellös:

CB 365, CR 380 DS Hallberg-Rassy 310 Hallberg-Rassy 340 Hallberg-Rassy 372

Hallberg-Rassy 40C, Hallberg-Rassy 412 Hallberg-Rassy 44, Hallberg-Rassy 48 Mk II Hallberg-Rassy 57 softtop, Hallberg-Rassy 57 hardtop Hallberg-Rassy 64, J/70, Lagoon 39, Malö Yachts 37, MF-båten, Regina af Vindö 40, Sweden Yachts 40 , Topcat K3X, Topcat K4X = 20 båtar. Plus 39 begagnade och 26 i produktionen.

Marstrand Boat Show följer efter

För tredje året ordnas Marstrand Boat Show i Sweboats regi. Med tanke på dominansen av motorbåtar är frågan: Vad ger mässan i Marstrand seglare? En hopräkning säger att 19 segelbåtar visas.

Av dessa är nyheten X 4.0 den intressantaste, då den är i en storlek som passar många, är rymligare, billigare och lite lugnad jämfört med tidigare modeller från det jubilerande dugliga danska varvet på Jylland. Enda jämförbara båten är Arcona 380 med Oruststil invändigt och prestanda som duger att segla EM med.

För priskänsliga semesterseglare ställs två Bavariabåtar ut 34 och 37, men importören Fabia Yachts visar lika gärna sin egen Diva 34 SC som är lika innovativ och prisvänlig som alla konstruktörens tidigare Diva-modeller.

Franska storvarvet Jeanneau via Navigare Yachting ställer ut en 47-fotare med tillnamnet Sun Loft. Båten är framtagen speciellt för tillbakalutad segling i solen och visas för att fresta svenskar sugna på att investera i en charterbåt.

Påkostade Najad 395 ställs också ut i Marstrand. För oss roade av komfort och toppfinish hade det varit intressantare om 395 visats i Ellös och kunnat jämföras med nya Hallberg-Rassy 40C. Men av konkurrensskäl är denna flotta båt i Marstrand.

Ett nytt inslag i Marstrand är föredrag av långseglare, ett grepp som Öppet Varv lockat med länge. En av föredragshållarna är densamme som pratade på Allt för Sjön i vintras och som har varit i TV på vinkeln Familjer på äventyr. Att ta efter är konkurrensnaturligt, men oklokt i längden, då egna ideer krävs för att klara sig.

Detsamma gäller att visa begagnat, det lanserade Öppet Varv för tre år sedan. Men antalet beg segelbåtar i Marstrand kan inte jämföras med Ellös där tre framåt mäklare – Båtagent, Knape Marin och XLNT Yachting visar 39 fina båtar.

”Sanningens stund” kallar Sweboat höstens mässor, ett mantra som handlar om Marstrand kontra Ellös, vem vinner? Bäst hade varit med alla segelbåtar på Öppet Varv i Ellös. Men solidaritet med branschförbundet och en ibland uppfattad åsikt att Hallberg-Rassy gynnas, förklarar uppdelningen.

Segelbåtar i Marstrand:

Arcona 380, Arcona 465, Bavaria 34, Bavaria 37, Diva 34 SC, Dufour 360, Hanse 348. Hanse 418, Najad 395, Nordship 360, Nordship 380, Oceanis 38.1, Oceanis 41.1 Oceanis 46.1, -Yachts 4.0, X-Yachts 4.3, Xc 38, Xp 44 = 19.

Curt Gelin

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line