långsegling

Linda seglar vidare

StillaHavetBad

Linda Lindenau har nu bestämt sig för att segla vidare med sina kvinnliga besättningar. I stället för Patagonien blev det Söderhavet och nu siktar hon på att fortsätta med deltagare i projektet "Ta rodret kvinna".

– Det är härligt att kunna ge människor möjligheten att få genomföra sin dröm om långsegling. För det mesta är det den ena parten som både har viljan och kunskapen att göra verklighet av den. Oftast är det kvinnan som saknar självförtroendet men har lusten.

Läs mer: Linda seglar vidare

Långseglarlive!

Segla längre direkt här på Sittbrunnen

Än så länge ligger Långseglarväder här som en snabbrepris. Snart kommer alla föredragen hit via SXK:s Youtubekanal.

Alla talareLångseglarlive!

Vikingarna drar ut.

Tillsammans över Atlanten

brygganmontage

- Det är fel att Atlantic Rally for Cruisers är världens dyraste t-shirt, sa Micke Westin när jag träffade honom i Las Palmas i höstas. Den kostar extra, utöver de 20-30 000 kronor det kostar att segla med ARC:en över Atlanten.

Han utvecklade det i en krönika i FB-gruppen Svenska Långseglare. Se nedan.

- Men vi kan väl starta ett eget rally om du också ska segla över, sa han.

Sagt och gjort. Nu har vi dragit igång Viking Explorers, som kastar loss mot Västindien när passadvindarna har stabiliserats och julhelgerna avklarade inom charterprisavstånd från släkten, den 7 januari 2018. Tre båtar är redan anmälda, av de tio som är lagom och tjugo vi tycker är max.

Läs mer: Vikingarna drar ut.

Pauline af Skanör utbränd

Svensk ARC-båt brann

IMG 3991 630x473

Medan besättningen firade som totalt 15:e båt över mållinjen I ARC på St Lucia började Swan 76:an Pauline af Skanör brinna. Troligen orsakades branden av ett elfel.

En besättningsman kvar i akterkabinen vid 22:30 kände röklukten och lyckades slå larm och hämta resten av besättningen som med hjälp av båtens tio brandsläckare och en sju åtta från grannbåtarna lyckades få stopp tillfällligt på branden. Men sen blossade det upp igen.

Läs mer: Pauline af Skanör utbränd

More-drama

5mattagningforattkunnagoraenpassandeskyddsformavgolvplattor

Nytt ARC-drama:

Svenskar räddade roderhaverist

Sent i lördags sände i hårt väder på Atlanten svenskägda More 55:an Lady Nor ut ett nödmeddelande om att man smällt i något, tappat styrningen och trodde att båten skulle sjunka. Den slovenska besättningen som chartrat båten, greps av panik och begärde undsättning av närmsta More-båt, som var Lia of Sweden.

Läs mer: More-drama

Startlinjen

Rekord-ARC

9

212 båtar passerade startlinjen utanför Las Palmas på söndagen, fyra avvaktade i hamnen med tekniska problem. Tillsammans med flottan som seglar ARC+ via Kap Verde är det nu 287 båtar som seglar mot St Lucia i Västindien. Rekord för den här överseglingen.

Gustav Ljung med flickvän Linn , som ligger i Las Palmas och väntar på att själva gå över, har skickat en rapport från startfesten. Han har också lovat återkomma med mer från deras seglingar, som också kan följas på deras blogg www.havetrunt.se

Så sitter jag här i min lilla dinge och spanar ut över vattnet som täcks av segel i alla regnbågens färger. Startskottet har precis gått och nu är 220 båtar på väg i samlad trupp mot den lilla ön på andra sidan Atlanten…

Mer bilderStartlinjen

Sittbrunnenfilmer