Salminen seglar Finnjolle i OS

Grattis Max Salminen, som får åka till Rio för att tävla för Sverige i Olympiska Spelen 2016. Det meddelade i dag Sveriges Olympiska kommitté.

-Det känns jätteskönt, ett steg på vägen, säger Max Salminen, som numera seglar för GKSS.

Det var väl inte helt oväntat att Max Salminen, som tog OS-guld i London i Starbåt tillsammans med Fredrik Lööf skulle få representera Sverige i Rio. Men på För-OS i augusti kom han bara 6:a och i VM på Nya Zealand blev det heller ingen medalj för 5:eplatsen. Men nu har han i alla fall fått biljetten till Rio.

Han hade tidigare en plats på svenska Artemis, som ska försöka vinna Americas Cup 2017 på Bermudas, men han valde attt satsa på Finnjolle i OS och lät kompisen Fredrik Lööf tar hand om den flygande katamaranen.

Seglartruppen i Rio består förutom Max Salminen av:

os
Josefin Olsson, 26 år från Nyköping, KSSS, Laser RadialJosefin som tog silver vid VM 2014 har flera starka resultat under 2015. Hon kvalificerade sig till OS genom sin 3:e plats vid världscupen i Hyeres, 8:e platsen i Weymouth och 6:e platsen vid För-OS i augusti. Laser Radialklassens VM 2015 äger rum i Oman med start den 20 November. Josefin blev 18:e på OS i London 2012

Anton Dahlberg, 30 år, Växjö & Fredrik Bergström 25 år, Onsala, KSSS, 470Anton och Fredrik kvalificerade Sverige till OS vid VM 2014. Efter en lite svagare inledning på säsongen 2015 så slogs de i toppen på de bägge regattorna som var säsongens stora mål för teamet. De blev 5:a på För-OS där de hade medaljchans under de avslutande medaljracet. Under VM i Israel i oktober tog de ytterligare ett kliv. De ledde VM-regattan regattan fram till de 2 avslutande seglingarna men föll ned till en 6:e plats. OS i Rio blir Anton Dahlbergs 3 OS-start, nu tillsammans med debuterande Fredrik Bergström som bland andra framgångar kan ståta med ett guld på JVM i 470 klassen 2011.

Lisa Ericson, 26 år, Göteborg & Hanna Klinga 25 år, Norrköping, GKSS, 49er FXLisa och Hanna har gjort en raketkarriär i den nya OS-klassen 49er FX. Efter endast 2 år tillsammans har de nått världstoppen. De kvalificerade Sverige till OS vid VM i Santander genom sin 9:e plats (7 nation). Under 2015 har de presterat bland de 8 främsta på samtliga kvalificeringsregattor och de krönte sin säsong med en bronsmedalj på För-OS i augusti. I konkurrens med hela världseliten på OS-banorna i Rio slogs de om segern på regattan fram till sista undanvinden på medaljracet. Detta blir Lisas andra OS, hon deltog i 470-klassen i London 2012. Hanna kommer att gör OS-debut.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Med floran i båten

Med floran i båten

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Öregrunds övärld -  Från Arholma till Örskär

Öregrunds övärld - Från Arholma till Örskär

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line