Holländska härligheter

FiveBestewind50inarow

Fördelen med att ha varit med ett tag och berättat om båtar är att varv man kommit i kontakt med ”minns” mig. I vart fall är jag med på deras nyhetslista, till exempel holländarna KM Yachtbuilders i Makkum.
Kommande helg har varvet öppet hus med ett tämligen trevligt program, där man bland annat kan lyssna på Wouter Verbraak, som berättar om sina erfarenheter ombord, framtida planer och hur han blev professionell seglare.

Höjdpunkten är förstås att kliva ombord på en av de Bestevaer eller Bestewind, som förtöjt vid varvet. Eller de tio båtar som är under produktion.

Om du inte studerat och beundrat en skeppsmässig ändamålsenlig långfärdsbåt, är ett besök i Bestevaer i aluminium eller i plastversionen Bestewind en angenäm upplevelse.

Min upplevelse av Bestewind 50 berättade jag om i ett test i Båtnytt efter att ha seglat båten i kuling utanför Ijmuiden. Jag minns ännu hur den forcerade sjön med förträfflig balans, hade  helfin kontakt i styrningen med två rev, var tydligt slutstyv med låg tyngdpunkt, hade gott grepp på kryss och red flott nerför de branta brottsjöarna utanför Ijumiden med fin kontroll.

För att inte tala om manöverförmågan. När det var dags att lägga till gällde det att lova upp i hamnkanalen för att få ner storen. Det var ganska gott om vatten, men mycket trafik, så vi behövde vara snabba. Olika båtar svänger olika, ofta känns rörelsecentrum ligga under fötterna, vilket i mitt tycke inte är perfekt, i min värld är det bättre om båtar svänger runt kölen. Sådan är Bestewind. På ett kick var vi i vindögat och fick ner storen.

Inget konstigt med det kanske, men har du styrt en 50-fotare i tryck, vet du förmodligen vikten av att båten följer dina exakta avsikter.

 DSC2325

Ytterligare en tillgång med Bestewind är sittbrunnen. För egen del gillar jag att sitta djupt som gast, gärna med utskjutande tak, grabbräcken och inte för brett mellan bänkarna så att jag kan ha spjärn. Och

att rorsmansplatsen är upphöjd för sikt över doghouse. Så är det på Bestewind.Ännu en trevlighet ombord på alla båtar är atmosfären. På en Bestewind kliver du ner i klassisk skeppsmiljö med mörk mahogny, vita paneler och ljus durk. Gemytet är svårslaget kan jag lova.

 DSC2293
Vill du inte putsa på din båt i helgen, så ta dig till Makkum och fundera på om inte en Bestewind 50 eller Bestevaer 50 kunde passa ganska bra för att segla rejält med.
Kan du inte ta dig dit är alternativet att kontakta göteborgaren Pelle Fält med Pring Marine, som kan mycket om båten efter att ha visat den på Öppet Varv, seglat dit och tillbaka.
Läs mer på www.kmi. Testet finns i Båtnytts testarkiv.

bestewind

Seglingsbilden visar vilket väder vi hade vid testet av Bestewind 50. Och hur fotografen Bertel Kolthoff från Waterkampion utan att tveka kör sin Buster och fotar skarpt och snyggt.


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line