Den röda rosen

rosor2

Egentligen är den vit, den röda näckrosen. Den vet bara inte om det. Någon gång i tidernas begynnelse, eller kanske lite senare muterade en näckros i Fagertjärn i Tiveden. Den blev röd.

Där växte den i lugn och ro fram till 1856, då den unge och driftige botanikstudenten Bernard Kjellermark hittade den och tog med ett exemplar till sin professor på universitetet i Uppsala. Nu startade plundringen av de röda näckrosorna som nästan utrotades i Tiveden, men däremot blomstrade i trädgårdar och dammar. De såldes i hela Europa och Monet köpte bl a röda näckrosor härstammande från Tiveden, som man numera kan beundra i hans verk. Populärt blev också att plantera in den på diverse öar i små dammar runt om de svenska kusterna.

Frågan är alltså vilken ö just de här röda näckrosorna växer på? Pluspoäng även för information om andra öar med röda näckrosor.

Den förste som svarar rätt vinner inte en sittbrunnenkasse, för de har tagit slut. Men boken Båtkörkortet, för förarintyg och kustskeppare, av Göran Wahlström och Björn Borg, donerad av Anders Egerö som inte får svara på den här frågan. 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Ett år utan skor

Ett år utan skor

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Genvägsboken

Genvägsboken

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Nytt i

Segling från hela världen

Sittbrunnen på Facebook

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line