Vattnafall

Ur loggboken fredagen den 27 juli 2012;
Vi är förtöjda på Lat 65® 04 N Long 14®01 W Eskifjordur, Island,

Island i sig är en häftig upplevelse, och att komma hit med segelbåt är speciellt.  Det blåa ljuset när vi gled i in i fjorden vid 3-tiden på fredagsmorgonen, kombinerat med de höga bergsväggarna och de oberäkneliga kastvindarna var som en isländsk saga, kargt, rakt på sak och förunderligt vackert.

Hittills har vi sträckseglat över 900 M från Göteborg till Eskifjordur, och seglatsen går vidare via Färöarna, Shetland och Orkney om allt går enligt plan.

Vilka är det som väljer att förlägga större delen av sin sommarsemester på att segla på en kurs nordväst, eller till och med nordnordväst från Sverige till kyligare breddgrader?

Jo, vi är 14 personer ombord som alla gillar att segla långt och länge. Med olika erfarenheter av segling och livet ombord, och med en spridning i åldrarna från 25 till 64 finns det alltid något att diskutera och vrida på under vakterna. Skepparen Bengt Tarre och first mate Hampus Wennerlund är alltid på vakt, även om de verkar ligga och sova. Resten av oss är indelade i tre vaktlag med fyra personer i varje vaktlag. Varje vakt är på tre timmar, och sedan är det sex timmar av vakt, då det gäller att äta och sova för att få båten att gå med maximal fart framåt.

Det som är mest speciellt är naturligtvis båten, en  Farr 65R, Celeste of Solent. Med en snitthastighet på över 8 knop för färden till Island, då tog det oss bara drygt 5 dygn till Eskilfjordur.

Du kan följa oss och seglingen på bloggen,

Stina Jansson

Sittbrunnenfilmer