Kappsegling:

Hansens buckla

Hansen tog pokalen

hansen

 

Björn Hansen och hans Mekonomen Sailing Team krossade motståndet i Marstrand och seglade hem pokalen i Stena Match Cup Sweden. I finalen slog Hansen legenden Peter Gilmour med 3-0 i matcher.
Det är för övrigt andra gången Hansen vinner i Marstrand. Tidigare vann han 2007.

Hansen behåller sin ledning i Match Racing Touren före Peter Gilmour.

 

Stenakoncernens ägare, Dan Sten Olsson tog hem spelet med seglarproffset Torvar Mirsky vid rodret och kändisar som Sigrid Bernson från Let’s Dance och hockeyproffset Victor Stålberg i besättningen.

– Bara en kan vara nummer 1. Och eftersom min hustru är ordförande i Childhood Foundation Sverige så måste det bli vi, sade Dan Sten Olsson efter racet.

Pelle Petterson valdes i veckan in i Stena Match Cup Sweden Hall of Fame.
Den idag 80-åriga seglarlegenden erövrade 1964 ett OS-brons i starbåt tillsammans med Holger Sundström och 1972 ett OS-silver med Stellan Westerdahl.
1969 vann han ett VM-guld.

Hall of Fame-juryns motivering lyder:

“Pelle Petterson är inte bara en ikon inom svensk idrottshistoria med medaljer i både världsmästerskap och olympiska spel. Han har också varit en drivande kraft bakom de svenska utmaningarna i America’s Cup 1977 och 1980, vilket blev en språngbräda för modern svensk matchracingsegling. Hans arv har hjälpt till att fostra många svenska skeppare till framgång på den globala arenan inom matchracing. Pelles breda erfarenhet inom kappsegling och design har legat nära utvecklingen för Stena Match Cup Sweden och hans namn har synts på tävlingsbåtarna under många år.”

- Jag känner mig mycket hedrad att få plats i den här samlingen av fantastiska seglare. Stena Match Cup Sweden har betytt oerhört mycket för seglingssporten och i synnerhet för matchracing. Det gör mig därför särskilt stolt och varm i hjärtat att få bli utvald till Hall of Fame i det här sammanhanget, sa Pelle Petterson i sitt tacktal.

Vid sidan av seglingsframgångarna är Pelle Petterson mest känd för att ha konstruerat Volvo P1800 och en lång rad båtar, bland annat klassiska Maxi. Totalt har fler än 85 000 båtar tillverkats efter Pettersons ritningar.

Pelle Petterson är den tredje seglaren som väljs in i Stena Match Cup Sweden Hall of Fame. Peter Gilmour, Nya Zeeland, och Magnus Holmberg, Sverige, valdes in 2009.

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.