Kappsegling:

Alice In

https://youtu.be/6RQGqL5-7Lc

Alice Nordström är en 19-årig seglartjej som tror att hon är nåt. Och det är inte dåligt. I höstas samlade hon in 10 000 till Barncancerfonden genom att sälja egentillverkade seglararmband av schackel och Dynema. Sen blev hon uppmanad att söka till Svenska Seglarförbundets styrelse, för att sedan få nej. Kanske var det för att hon tyckte förbundet gjorde fel som bara satsar på OS-seglare och struntade i övriga.

Då startade hon en egen stiftelse som ska stödja svenska seglare och främja svensk segling och samlade in över 70 000 kronor själv med följande motto:

Stiftelsens ändamål skall vara uppmärksamma svenska elitsatsande seglare. Genom att ge ut stipendier och visa uppmuntran så kämpar vi för att segling skall bli en större och mer sammansvetsad sport. Stiftelsen bildades genom att Alice slog näven i bordet och sa '' Nu får det vara nog! ''. Att sitta och titta på löser inget, därav kom stiftelsen till. Att vi tillsammans kan göra seglingsvärlden lika för alla.

alicen

Så här skriver hon själv på sin blogg:

 "Under senaste tiden så har det varit ett väldigt stort snack angående utmanarprojektet och topp och talangprogrammet, Jag bestämde mig för att själv ringa Marit Söderström Nord som är ansvarig för just talangutveckling/juniorsegling samt utmanarprojektet. Jag bestämde mig för att ringa henne och tala personligen om alla dessa frågor jag hade, så jag fick svar från rätt källa på en gång.

Jag började med att fråga henne om utmanarprojektet och vad det handlade om, Som jag har förstått det är det att seglarna är uttagna av SOK efter förslag från Seglarförbundet och kraven är att seglaren ska nå SOK:s talangprogram 2017, ha kapacitet att delta i OS 2020 och ta medalj 2024. För att komma med så ingår det också att ha en hög träningsinsats, stark fysik och att vara duktig seglare på en internationell nivå,, alltså att göra bra resultat.

Topp och talangprogrammet är SOK:s egna program för sådana som är med i eliten i Sverige, i alla olympiska idrotterna. I detta fall så kan man ha segling som sitt heltidsjobb och samtidigt få ekonomiskt stöd utav SOK. Detta är endast för landslagsmedlemmar, vilket kommer då till min frågeställning som jag hade till Marit.

Eftersom segling oftast tar en OS-medalj under varje OS så vill SOK att man skall lyfta fram och ''träna upp'' flera seglare, för de vill ha dubbelt så många medaljer än vad det tas idag. Därav tittade seglarförbundet på vilja seglare vi har i dagsläget, alla de som inte redan är med i landslaget. Så det är då alla ''up-coming'' seglare. Men enligt SSF och SOK så tror de att de ​​inte​ ​kommer kunna komma till OS eller ta medalj, liksom någonsin. De har inte tillräckligt bra resultat, fysik eller talang för det. Istället måste SSF lyfta blicken och hitta nya unga talanger, därav kom utmanarprojektet. Utmanarprojektet är ju till för seglare som har bra resultat för sin ålder och som kan bli senare OS-kandidater, precis som jag sagt ovan.

Så jag frågade Marit; Men vad gör ni med alla seglare då som hamnar mitt i mellan? Och då sa hon, ja det är ju en svår situation och det jobbar vi med. Första argumentet var nog att de inte hade ekonomiska tillgångar för att ge de som är mitt i mellan. Jag lyssnade på hennes tankar och började sedan lyfta mina egna. När hon sa att segling är en sådan liten sport och det är svårt att få till bra med allt så blev jag lite halvt galen. För det är just det, segling är en liten sport.

Enligt mig själv så håller jag med om att segling är en liten sport., väldigt liten. Jag började prata om vad jag har för projekt igång och vilket driv jag har för alla seglare. För jag tror inte att detta handlar om ekonomiska tillgångar, inte för fem öre. Detta handlar om att alla seglare skall ha ett stöd, ett personligt stöd. Det är väl lite skit samma om man inte får pengar utav ett förbund, för det tycker jag inte har med saken att göra i detta fall. Det handlar om de själva. Om de hade uppmuntrat dessa up-coming talangerna så hade det sett helt annat ut. Eftersom SEGLING ÄR EN SÅDAN LITEN SPORT så kan man väl för tusan göra så att alla har lite hopp?! Det är fasiken A och O. Jag berättade att jag själv hade samlat in över 70 000 kr på en vecka till mina stipendier som jag skall ge ut till alla möjliga seglare. För min stiftelse vill jag inte skall förknippas med endast pengar eller några sjukt bittra gubbar som sitter i någon styrelse. Jag vill att man skall känna sig utvald och oerhört stolt för att de kämpar så som de gör.

Jag säger så här till er alla seglare, ni är så fantastiska. Jag tar en del av mig själv för att ni skall känna er lika viktiga som OS-kandidater. Kämpa på och ge er aldrig! Då finns ju jag här :)

PS, detta är hur jag har uppfattat och jag hoppas att man kan förstå det!

// Alice Nordström"

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.