Kappsegling:

Max till Rio

Salminen seglar Finnjolle i OS

Grattis Max Salminen, som får åka till Rio för att tävla för Sverige i Olympiska Spelen 2016. Det meddelade i dag Sveriges Olympiska kommitté.

-Det känns jätteskönt, ett steg på vägen, säger Max Salminen, som numera seglar för GKSS.

Det var väl inte helt oväntat att Max Salminen, som tog OS-guld i London i Starbåt tillsammans med Fredrik Lööf skulle få representera Sverige i Rio. Men på För-OS i augusti kom han bara 6:a och i VM på Nya Zealand blev det heller ingen medalj för 5:eplatsen. Men nu har han i alla fall fått biljetten till Rio.

Han hade tidigare en plats på svenska Artemis, som ska försöka vinna Americas Cup 2017 på Bermudas, men han valde attt satsa på Finnjolle i OS och lät kompisen Fredrik Lööf tar hand om den flygande katamaranen.

Seglartruppen i Rio består förutom Max Salminen av:

os
Josefin Olsson, 26 år från Nyköping, KSSS, Laser RadialJosefin som tog silver vid VM 2014 har flera starka resultat under 2015. Hon kvalificerade sig till OS genom sin 3:e plats vid världscupen i Hyeres, 8:e platsen i Weymouth och 6:e platsen vid För-OS i augusti. Laser Radialklassens VM 2015 äger rum i Oman med start den 20 November. Josefin blev 18:e på OS i London 2012

Anton Dahlberg, 30 år, Växjö & Fredrik Bergström 25 år, Onsala, KSSS, 470Anton och Fredrik kvalificerade Sverige till OS vid VM 2014. Efter en lite svagare inledning på säsongen 2015 så slogs de i toppen på de bägge regattorna som var säsongens stora mål för teamet. De blev 5:a på För-OS där de hade medaljchans under de avslutande medaljracet. Under VM i Israel i oktober tog de ytterligare ett kliv. De ledde VM-regattan regattan fram till de 2 avslutande seglingarna men föll ned till en 6:e plats. OS i Rio blir Anton Dahlbergs 3 OS-start, nu tillsammans med debuterande Fredrik Bergström som bland andra framgångar kan ståta med ett guld på JVM i 470 klassen 2011.

Lisa Ericson, 26 år, Göteborg & Hanna Klinga 25 år, Norrköping, GKSS, 49er FXLisa och Hanna har gjort en raketkarriär i den nya OS-klassen 49er FX. Efter endast 2 år tillsammans har de nått världstoppen. De kvalificerade Sverige till OS vid VM i Santander genom sin 9:e plats (7 nation). Under 2015 har de presterat bland de 8 främsta på samtliga kvalificeringsregattor och de krönte sin säsong med en bronsmedalj på För-OS i augusti. I konkurrens med hela världseliten på OS-banorna i Rio slogs de om segern på regattan fram till sista undanvinden på medaljracet. Detta blir Lisas andra OS, hon deltog i 470-klassen i London 2012. Hanna kommer att gör OS-debut.

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.