Kappsegling:

Volvobossen går

Frostad avgår

Kanoo kallade honom på amerikanska när ha uppträdde som kommentator på webbsändningarna från Volvo Ocean Race. I åtta år har han nu basat över volvoracet runt jorden. Den 48 år gamla norrmannen och seglaren har varit med och utvecklat tävlingen på ett starkt sätt under tre världsomseglingar, 2008–09, 2011–12 och 2014–15 sedan han tog över som ansvarig i mars 2008.

Anledningen till avhoppet sägs vara familjeskäl.

Knut Frostad säger själv att det har varit en resa som han är mycket stolt över. Han har varit med om att förvandla racet till en professionell seglingsorganisation på absolut högsta nivå. Han har också i högsta grad medverkat till de förändringar som har skapat dagens effektiva racebåtar samtidigt som tävlingen har tagit hand om sin 42-åriga historik.

– Med nästan halva mitt liv och mycket av min passion investerad i racet har det här varit ett av mina svåraste beslut någonsin, säger Knut Frostad.

– Jag är en person som ger allt eller inget. Nu vill jag ge mycket mer av min tid till min unga familj. The Volvo Ocean Race är bra positionerat inför framtiden med ett väl beprövat one-design format för båtarna, ett bra ledarskap vid vårt huvudkontor i Alicante och ambitiösa och hängivna ägare i Volvo Car Group och Volvo Group.

Flera styrelsemedlemmar i tävlingens styrelse intygar hur mycket Frostad har betytt för tävlingen.

– Knut har gjort ett fantastiskt jobb i att leda och utveckla Volvo Ocean Race. Vi kunde inte ha haft en mer engagerad och passionerad ledare. Samtidigt förstår vi hans skäl att lämna sin nuvarande position. Vi kommer att sakna honom mycket, säger Henry Sténson, Senior Vice President, Corporate Communications and Sustainability Affairs för Volvo Group, och Per Löjdquist, ordförande för Volvo Ocean Race Board, i ett gemensamt uttalande.

Frostad, som deltog som seglare i fyra upplagor av tävlingen från 1993–94, inklusive två omgångar som skeppare och grundare av team, säger:

– Den numera avlidne Sir Peter Blake sa en gång om den här tävlingen att det finns ingenting som liknar den – den sätter sig i blodet och du kan inte få bort den.

– Jag vet att detta kommer att bli min utmaning också. Volvo Ocean Race är en så unik livsupplevelse och jag är verkligen tacksam för min tid som vd för den här organisationen, men också för alla vänner och relationer jag har fått under den här tiden.

– Det har varit en förmån att få jobba för Volvo och alla andra aktieägare i racet, av vilka många har blivit mina personliga vänner.

Frostad kvarstår som vd till slutet av 2015. Rekryteringen av hans efterträdare har startat.

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.