Kappsegling:

Stenacuppen rullar

Värdseliten gör upp - Anna är på:

I Marstrand har världseliten samlats för att göra upp. Matchracingduellerna pågår hela veckan med publikfriande finaler som samlar tusentals åskådare på klipporna. Detta är nog det största seglingseventet, för både publik och tävlande, i Sverige, norra Europa, ja kanske hela världen..

Fem vinster av sex möjliga. Man kan lugnt säga att regerande Stena Match Cup Sweden-mästaren Björn Hansen och hans Nautiska Racing haft vind i seglen under regattans första dag. Men det är inte bara glädje över resultatet hos Hansen – utan också en viss oro.

– Finns ett gammalt uttryck som säger att om man vinner grundomgången så vinner man aldrig regattan.

Och det gick ju väldigt bra i dag, så vi undrade vad som var fel egentligen, skrattar Hansen, vars team gjort sig kända på Marstrand för att ofta inleda tävlingen försiktigt för att sedan komma igen senare under veckan.

– Men givetvis är vi kanonglada för den här framgången, säger Hansen, som i morgon inleder andra tävlingsdagen med möte mot Keith Swinton.

Den andre svensken som kammade hem poäng under måndagen var Stena Match Cup Sweden-debutanten Nicklas Dackhammar, som vann tre flighter.

­– Det är gubbarna på båten som gjort det bra idag. Vi har fortfarande lite problem med starterna men ge oss några dagar till här så kommer vi vara på banan, säger 25-åringen från Göteborg, som under dagen kunnat få expertråd på nära håll då han har matchracingveteranen Mattias Rahm i sin besättning.

– Jag bidrar med min ålder, haha. Jag tror jag bidrar med lite lugn också, jag märker på Nicklas att det är första gången han är med, säger Mattias Rahm och fortsätter:

– Jag känner igen hur det var själv för 15 år sedan, det var superstort att få komma hit och segla. Som rorsman får man ganska mycket press på sig eftersom ansvaret ligger just där. Det är lättare att slappna av som besättning, säger Mattias Rahm.

För Anna Östling och Johnie Berntsson blev det en tuff start på regattan. Östling förlorade samtliga fem flighter samtidigt som det blev en vinst för Berntsson. Den regerande världsmästaren Ian Williams (GBR) seglade tre matcher idag och vann samtliga.

Poängställning Dag 1
1. Björn Hansen (SWE) 5-1
2. Taylor Canfield (USVI) 4-2
3. Eric Monnin (SUI) 4-2
4. Ian Williams (GBR) 3-0
5. Nicklas Dackhammar (SWE) 3
6. Joachim Aschenbrenner (SWE) 3-3
7. Keith Swinton (AUS) 3-1
8. Phil Robertson (NZ) 2
9. Reuben Corbett (NZ) 2-2
10. Simone Ferrarese (ITA) 1-2
11. Sam Gilmour (AUS) 1-3
12. Johnie Berntsson (SWE) 1-3
13. Rasmus Viltoft (DEN) 0-4
14. Anna Östling (SWE) 0-5

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.