Kappsegling:

Gotland Runt på G

På söndag startar Ångpanneracet.

AFOR20130601

I helgen startar Gotland Runt från Strömmen i Sockholm. Eller ÅF Offshore Race som det numera kryptiskt heter. Numera ett kul seglingsspektakel mitt inne i stan.

Förra året kom det 160 000 åskådare till Skeppsholmen, under de fyra dagarna. KSSS räknar med att det blir lika många åskådare i år.

Redan på lördag 27 juni, med start kl 12:00, kommer cirka 70 båtar att kappsegla i en inomskärssegling, ÅF Inshore Race från Strömmen, ut en bit i innerskärgården och tillbaka in till stan och målgång utanför Skeppsholmen. Huvudtävlingen, ÅF Offshore Race, startar på söndagen och då kommer segelbåtarna att lämna Stockholms Ström från kl 10:00 för att segla genom skärgården ut på Östersjön och runda Gotland innan de går i mål vid Sandhamn 2-3 dygn senare.

AFOR20143349

Banan2015ÅF Offshore Race är lika mycket en svensk seglingsklassiker för kompisgäng och nöjesseglare som en utmaning för de allra bästa proffsteamet från norra Europa.

Det är nästan 230 båtar som ska segla de 350 sjömilen runt Gotland. De vackra, lite äldre Classicbåtarna seglar en kortare bana ner till Visby och tillbaka. Dagen innan genomförs en inomskärssegling med start och mål utanför Kastellholmen med crika 60 båtar.

På Skeppsholmen i centrala Stockholm ligger ÅF Offshore Race Village där det sjuder av liv fram till startdagen. Där kan besökare njuta av god mat och dryck, eller besöka någon av det 40-talet utställare som är på plats. Det bjuds också musikunderhållning under eftermiddagarna och på kvällarna med flertalet liveartister och DJ:s på scenen. Under eftermiddagarna blir det också familjeshower med barnen i fokus.

Men ÅF Offshore Race är framför allt en kappsegling. Från torsdag eftermiddag kan besökare titta närmare på de cirka 300 segelbåtarna som ligger vid de provisoriska bryggorna runt fullriggaren ”Af Chapman” på Skeppsholmen.

Racet kommer även att trackas med AIS så att du kan se alla båtars position och aktuell ställning både på en karta och en leaderboard. Det går även att följa racet från Seapilot appen, eller Marine-traffic, där du ser alla AIS-mål. Självklart går det också att besöka Skeppsholmen för att se båtarna och alla starter direkt på plats.

Seapilot håller dessutom på att utveckla en Weather Routing funktion till Seapilot som kommer att testas under ÅF Offshore Race. Funktionen innebär att det går att optimera en rutt efter aktuell vindprognos. Testet genomförs av ett antal erfarna seglare som kommer att testa funktionen skarpt och ge feedback på denna. I denna grupp ingår bland andra Anders Lewander, Per Anders Flordal, Jonas Danielsson, Håkan Lindstrom, Björn Dannberg, Patrik Hahne m.fl. Funktionen väntas vara klar runt månadsskiftet augusti/september.

 

karta

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.