Kappsegling:

Martin på Atlanten

Dragspel över Atlanten

Volvobåtarna seglar i dragspel över Atlanten. Ledningen skiftar hela tiden och det är bara någon distans mellan tätbåtarna. Och täten består av alla utom SCA och Vestas. Den senare är ju på väg mot Lissabon per lastbil.

– Tålamodet kommer att vara avgörande, säger Martin Strömberg på Dongfeng Race Team. Det kommer många möjligheter på vägen till Lissabon och nu kom vi ganska fort ikapp Brunel. Jag tror att det kan ske liknade grejer framöver.

Dongfeng öppnade etappen starkt efter startskottet i söndags men när fältet började ta sig norrut i Atlanten i tisdag tappade de ledningen. Den täta klungan splittrades igår när Team Brunel hittade mer fart och som mest hade en ledning på 25 sjömil. Det avståndet har krympt sedan dess och klockan 15.00 skiljde det återigen mindre än tre sjömil mellan femman Dongfeng upp till tätbåten Brunel.

Det har varit väldigt skiftande väder och vindar under etappen vilket bidragit till att lagen turats om att jaga varandra.
– Vinden har varit snurrig och ibland har vi tjänat och ibland förlorat men det är inga stora avstånd och vi har nästan hela tiden sett alla de andra båtarna, säger Martin Strömberg.

Strömmar har spelat en stor roll och de gör att vattentemperaturen skiftar vilket i sin tur påverkar vinden.
– Det gäller att hitta rätt och Golfströmmen har hjälpt oss med värme. Det har varit varmare än jag förväntat mig men i natt sjönk vattentemperaturen fem grader på en timma. Jag mår bra och och alla ombord är taggade. När vi kommer till Europa är vi nästan hemma, säger Martin Strömberg.

Team SCA låg åtta sjömil bakom täten klockan 15.00 och lagets Onboard Reporter Anna-Lena Elled rapporterar om en hektisk vardag.
– Så fort vinden minskar så måste segel, väskor och andra lösa föremål flyttas framåt i båten, säger hon.
– Det inkluderar även de i besättningen som inte är i tjänst och som kanske sover. Tänk dig att någon väcker dig mitt i natten, när du sover som djupast och ber dig ta din madrass, ditt täcke och din kudde och flytta in i vardagsrummet, för att 20 minuter senare väcka dig igen och be dig flytta tillbaka till din säng. Jag lovar att det är smärtsamt.

Båtarna seglar nu längs med de avgränsningar som finns i banan för att undvika att de ska stöta på isberg. De får inte segla norr om gränsen men en nordlig väg är också en snabb väg över Atlanten.

På vägen österut kommer de till helgen att behöva välja väg för att undvika ett vindfattigt område vid Azorerna. Målgången i Lissabon är nu beräknad till den 28 maj.

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.