Kappsegling

Nya båtstilar vann Gotland Runt

z30

I ärlighetens namn ser de varken snabba eller snygga ut. Men Gotland Runt 2022 visade att nya designs som JPK 1030, Sun Fast 3300 och Dehler 30 OD är rätt recept om man ska komma med i toppen. Eller en svenskritad Z30 +.

Den sista imponerade med att vinna VM Double Hand med starka essen Anders Dahlsjö och Martin Strömberg.

Läs mer: Nya båtstilar vann Gotland Runt

Martin och Linnea seglar för Mange!

mange

Martin Strömberg satsar nu på att bli europamästare i nya klassen Double mixed Offshore, tillsammans med Linnea Floser.

Linnea och Martin är nu på plats i Genua för den första etappen och håller som bäst på att lära känna båten, en Figaro 3 som tillhandahålls av arrangörerna.

- Vi har inte seglat denna här båten tidigare, så vi är ödmjuka inför detta race, säger Martin. Vi siktar högt men inser också att vi har en bit upp till exempelvis de franska seglarna som ju har en helt annan erfarenhet och organisation omkring sig. Vi är oerhört ödmjuka inför uppgiften, vårt mål är att utvecklas och börja bygga en satsning på längre sikt.

Läs mer: Martin och Linnea seglar för Mange!

Start för starkaste startfältet

zennstrom.jpg

Nyast, extremast, proffsigast är Niklas Zennströms 40 -fotare Ran VII. Årets totalvinnare? SRS är satt till 1,359

På söndag smäller det på Skeppsholmen när 221 anmälda båtar i nio klasser (239 2018) startar i ÅF Offshore Race runt Gotland. Även om färre båtar deltar håller KSSS klassiska kappsegling ställningen som den ledande i norra delen av Europa. Vilket i sin tur i år innebär att startfältet består av  ännu fler väl preparerade båtar och proffsiga besättningar än förra året. En av favoriterna till att ta totalsegern hör Niklas Zennsttäöms senaste racer - Ran VII, som startar kl 13.00 med idel ess ombord - Steve Hayles som navigatör och Adrian Stead som taktker.

Läs mer: Start för starkaste startfältet

Raceparty

live

Nu är det party på Skeppsholmen. Där är det fullt av seglingsaktiviteter fram till och med starten för seglingen runt Gotland på söndag.

De 250 båtar som ska delta i årets upplaga av ÅF Offshore Race börjar nu anlända till Race Village på Skeppsholmen. Norra Europas främsta havskappsegling lockar både slipade elitlag som siktar högt upp på resultattavlan och amatörer som vill testa på äventyret med havskappsegling.

Och mycket tjejer blir det i år. Sittbrunnen har redan skrivit om de två tjejbåtarna. Dessutom startar Emely Hagen med sin nya båt, med inte mindre än Anna Drougge som gast.

Läs mer: Raceparty

Tjejer runt Gotland

yeam

Det är många tjejer som drömmer om att segla Gotland runt. Gotland runt, eller ÅFOR som
det heter idag, är som en stor och viktig trofé för seglare i Sverige.

Men hur ska man få till det? Vem ska man fråga om man får segla med? Ska man vänta på att bli tillfrågad? Utan kappseglingserfarenhet eller med bara liten erfarenhet av kappsegling är det inte så lätt. Saknar man kontaktnät i kappseglingsvärlden är det inte heller så lätt.

Ska man betala för sig, så kallad paying crew? Ja, det går ju idag. Det kan bli bra, men det kan också bli fel - med fel skeppare eller ett team som inte fungerar ihop.

Ska man köpa en båt själv, rigga, fixa, investera. Hur mycket kostar det? Hur mycket tid tar det? Kan jag ta det ansvaret själv? Och på toppen av det – hur kan jag fixa ett vasst team.

May-Lis Farnes valde en annan väg. Hon tog initiativet att hyra en båt för att tillsammans med några kompisar satsa på ÅFOR 2018. Efter lite letande blev det en 50 fots Grand Soleil. Ägaren Thomas Forsberg på Sailing events, som hyr ut båten, blev verkligen entusiastisk över projektet och berättade att han hade en systerbåt och att det var kul att segla två likadana båtar – och tävla mot varandra. Det fick May-Lis att säga: ”Jag tar båda båtarna”. Så där ”satt hon” – och hade hyrt 2 vassa båtar, 100 fot, och behövde 2 duktiga team.

Läs mer: Tjejer runt Gotland

Havskappseglaren!

talanta17

Mikael Ryking är på väg över Atlanten med siktet på att komma först i årets rally. Jag träffade honom dan innan starten ombord på hans Pogo 40 Talanta, för ett långt snack om vad det är han håller på med. Han berättade om båten och varför han köpte den och kastade loss från sitt gamla jobb.

Projektet med den här extrema båten handlar om att han ska segla ensam över Atlanten i den legendariska kappseglingen Route du Rhum. Ett solorace som går i oktober-november vart fjärde år mellan Saint-Malo och Guadaloupe. 2018 är det 40-årsjubileum. Då kommer den första svenska utmaningen i en Pogo 40.

Kommentera gärna.Havskappseglaren!

Martin gör det igen!

På söndag kastar vaktkapten, rorsman och trimmare Martin Strömberg loss från varvet i Lissabon till starten av 2017-2018 års Volvo Ocean Race.

Jag träffade honom på fördäck i dockan för att höra vad som får honom att fortsätta kämpa, i detta Volvorace och kanske i en ren svenskbåt i nästa.

Läs mer: Martin gör det igen!

Martin på G igen!

Martin Strömberg seglar Volvotävlingen igen, nästan som skeppare. Det blev inte någon egen svensk båt, men en miljöbåt under FN-flagg med en kvinnlig skeppare. Kanske tom bättre än en blågul båt. Sittbrunnen hejar i alla fall på Dee och Martin av alla våra hjärtan. Vore himla kul om der kom först.

Med tanke på alla plastpåsar som flyter omkring på haven vore det bra om de också kunde sätta strålkastaren på den växande plastkatastrofen.

 

Läs mer: Martin på G igen!

Seapilotvinnare

J-båt vann 2star!

Jimmy Hellberg och Linn Dismo forsade som första båt över mållinjen och knep därmed Line Honors, samt förstaplats i värsta startgruppen. Men det blev J 105 Joan med Joakim Langner och Rikard Wallin som segrade totalt i årets Seapilot2star.

Inte lika bra gick det för debuterande Pernilla Wiberg som tillsammans med Volvoseglaren Anders Lewander tog sig runt banan i en liten sprittande Far East 28. Mycket bättre förstås för Fredrik Siljelöf och Elin Sikell Lundin från  min trevliga klubb Morarna. De seglade lysande hem segern i grupp fem, med nyblankt epoxybottensprutade White Knuckles.

Hela listanSeapilotvinnare

Artemis flyger igen

Muggen lyfter!

Nu har kampen om den gamla Amerika-muggen börjat och på svenskbåten har man stora förhoppningar om att ta hem nästa omgång till Sverige. Men då måste man först vinna över de andra utmanarna och sen över troféinnehavaren Oracle i de flygande katamaranerna.

Här hemma är det lite bakvänt, eftersom gammelmedia TV4 Sport köpt rättigheterna, vilket innebär att appen är spärrad för titt här. Så jag har missat sändningarna, men Fabian Bengstsson har koll och rapporterar så här om andra dagen, som faktiskt gick bättre än första, eftersom man vann mot titelförsvararna:

 

Läs mer: Artemis flyger igen

Bryggsnack

Vem vinner Seapilot-tävlingen?

Måndag förmiddag startar startar seglingens Vasalopp och på bryggorna i Oxelösund stiger spänningen. Vindarna har svårt att bestämma sig och både kryss- och åkamedbåtar håller tummarna för att det ska blåsa deras väg. Utom favoriten som just seglat Gullviverallyt och inte fått sova i natt.

Tio i åtta startar livesändningen från starten här i Sittbrunnen.

Kommentera Bryggsnack

Volvo till nya höjder

Nu lyfter Volvotävlingen snart

m44881 13 00 170515 render new b gradient

I framtiden lyfter Volvobåtarna upp i luften på foils. De nya Volvobåtarna blir dessutom kompatibla med IMOCA 60, som Vendee Globe-seglarna foilade jorden runt med. För hamnracen tar man fram en särskild foilande katamaran.

Läs mer: Volvo till nya höjder

Grodstart

Strängnäs startar Allsvenskan Segling i helgen!

IMG 5073

Till helgen (19–21 maj) drar Allsvenskan Segling igång för säsongen. Fyra deltävlingar står på programmet. Först ut är Strängnäs där det blir stadsnära seglingar på Ulvhällsfjärden precis nedanför domkyrkan.

Läs mer: Grodstart

Salminen vann

Max fick prinsessan!

salminen palma2

Max Salminen vann finalen i ”Trofeo Princesa Sofia” som avslutades i Palma de Mallorca på lördagen. Därmed vann han också hela regattan, som var årets första stora regatta för OS-klasserna i Europa, och tog sin första stora titel i Finnjolle.

Läs mer: Salminen vann

Pillan seglar Seapilot.

Pernilla Wiberg seglar Seapilot2star

Se upp i backen, nu laddar hon om. Pillan startar i Seapilot tillsammans med Anders Lewander. Tävlingen med bara två ombord i tre dar; Seapilot2star 2017 startar i Oxelösund den 29 maj med etappmål i Visby och Oskarshamn för slutlig målgång igen i Oxelösund.

Läs mer: Pillan seglar Seapilot.

Seglarforum

KSSS seglarforum på Allt för Sjön och i Sittbrunnen

Torsdag eftermiddag samlades de kungliga seglarna i Älvsjö för att diskutera lång- och kappsegling. KSSS landslagsseglare berättade om OS i Rio och om sina satsning ar på OS i Tokyo 2020. Även förbundskapten Magnus Grävare var med.

Det blev också prat om America's Cup med Staffan Salén– och Youth America's Cup. Samt om Gotland Runt/ÅF Offshore Race som firar 80-års jubileum 2017.

Fler filmer från seglarforum.Seglarforum

Mästarnas Marstrand

Marstrand välkomnar Mästarnas Mästare

WMRT16Sweden0709 IanRoman

Efter sex fantastiska år i Båstad har det blivit dags för Svenska Seglarförbundet att lämna över stafettpinnen och låta årets samtliga svenska mästare i segling göra upp om titeln Mästarnas Mästare 2017 i Marstrand 14–15 oktober

I Sverige finns det ett flertal riktigt fina seglingsarenor. Mästarnas Mästare började sin resa med fyra år ute på Sandhamn, en plats som är en riktig samlingsplats för seglarna på ostkusten. Efter det föll valet på Båstad, som med sina årligen evenemang har gjort Seglarveckan lika känd som Tennisveckan på samma ort.

Läs mer: Mästarnas Marstrand

Racingdop

Hon som ska ta hem den

https://youtu.be/az48gm-BxFI

Nu har Torbjörn Törnqvist invigt sin nya leksak, som ska plocka hem Amerikabucklan till Stockholm och KSSS. Fast det var ju mer "ut ur garaget" än regelrätt sjösättning.

Att det här inte är en helt ofarlig sport förstår man i filmen nedan, där Oracles grinder Graeme Spence åker i sjön framme i fören, och klarar sig precis från  att klyvas av de framrusande foilsen.

Se Man över bord-filmenRacingdop

Cupstaden

Här gör de upp!

https://youtu.be/BNPNgVX7vQM

Den 26 maj börjar Round Robin, alla mot alla, på Bermuda, för atty ta ut vem av de flygande katamaranerna som ska utmana Oracle om den gamla amerikanska koppen. Vi får se om Artemis kan få hem den till Sverige i den avgörande matchen som börjar 17 juni..

En cool animering av hur det kan komma att se ut i sommar.

Kommentera och gillaCupstaden

Artemis igen

Vevarnas kamp

https://youtu.be/FesLHq5DZCM

Det är nog grindarna, de som vevar, som ska ta hem den gamla muggen till Sverige. Seglare är inte lika viktiga, verkar det som. Ende svenske sådan ombord, Fredrik Lööf, står ju mest på land och taktikar nuförtiden, när han inte coachar ungdomslaget.

Fast det vore ju kul om han fick med sig bucklan hem. Om inte annat för att reta göteborgarna vore det ju kul om nästa omgång gick på Kanan, med Sandhamn som bas. Fast kanske Fredrik tar hela spektaklet till skärgårn i Kristinehamn?

Se ocksåLandrovers Rita gå av stapelnArtemis igen

Retrovolvo

legendernaVolvolegenderna seglar igen

Volvo Ocean Race 45-åriga historia är full av fantastiska prestationer. I Legends Race 2018 kommer kända lag och båtar kappsegla samtidigt som de professionella lagen i finaletappen från Göteborg till Haag. Det presenterades under Meetingspot på Svenska Mässan under fredagen.

Tävlingen Legends Race är öppen för alla båtar som någon gång deltagit i Whitbread Round the World Race eller Volvo Ocean Race sedan starten 1973–74. Kappseglingen kommer att starta den 21 juni 2018, samtidigt som de professionella lagen som tävlar i Volvo Ocean Race ger sig ut på finaletappen av jordenruntkappseglingen från Göteborg till Haag.

En liknande tävling för veteraner och kända båtar från tävlingens historia arrangerades i Alicante innan starten av tävlingen 2011. Den blev väldigt uppskattad av fans och senare har även ett Volvo Ocean Race Museum öppnat i Alicante. Under målgången i Göteborg 2015 byggdes en välbesökt utställning om tävlingens historia i evenemangsområdet i Frihamnen.

Läs mer: Retrovolvo

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.