Gillingekajakerna

Upplevelser på Gillinge

Det började för fem år sedan då Erika Kreitz kom i kajak till Gillinge och träffade Olle Fernlöf som sedan många år lever och förvaltar sina morföräldrars skärgårdshemman från slutet av 1800-talet. Med olika bakgrund började de utveckla Gillinge Skärgårdsupplevelse med ledarledda kajakturer till konfererande och privata grupper. Nu fixar de också båt- och seglingsutflykter samt sjöfågeljakt och fiske året runt.

Gillinge ligger långt ut i Stockholms södra skärgård ungefär nio distansminuter öster om Dalarö. Ett sekel tillbaka levde flera familjer på Gillinge, men numera finns bara sex bofasta. Förr var här karga klippor med låga buskar och snår, men växtligheten har nu gjort ytterskärgården lummig och grön. Gillinge som förr var tre öar med Björkskär och Fålskär har nu vuxit samman till en. Dessutom har ön nu en attraktiv konferens- och kajakverksamhet, Gillinge Skärgårdsupplevelse 

 - Det gäller att vara påhittig för att bo här ute och se möjligheter i de situationer som uppstår. Jag har turligt nog ärvt min mormors arbetssätt för att få det att gå ihop under mina 30 år som bofast på ön. Som bland annat fiskare, jägare, trädgårdsmästare, taxibåtschaufför och brevbärare gäller det att vara öppen för det mesta för att kunna överleva här ute. Nu för tiden står jag även i köket, lagar mat och serverar våra gäster och det är riktigt roligt, säger Olle Fernlöf, barnbarn till Alva Norman som kom som piga till ön, blev kvar och fick 12 barn.  

Gillinge har aldrig haft någon fast förbindelse därför måste man ha egen eller hyrd båt för att komma till ön. Det gör att gästerna verkligen kan få vistas i en privat miljö och njuta av tallkronornas sus och måsarnas skri.

- Det är spännande att få vara med och utveckla och se verksamheten växa år från år. Jag tror att vår idé med olika aktiviteter året om och att hålla oss till det enkla och småskaliga är ett vinnande koncept. Det har de flesta av våra gäster uppskattat hittills, säger Erika Kreitz, som är van sommargäst i Nämdöskärgården och som tidigare jobbat som sjuksköterska i stan.  

För mer information kontakta gärna Erika Kreitz 0709 350 810 eller Olle Fernlöf 0709 300 478,Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.,www.gillinge.eu

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.