Tant Storm

Tant Storm tar Gävle med full vind.

Svenska Kryssarklubben äger fyra st IF-båtar som förvaltas av olika kretsar. Vi i Eggegrundskretsen har fått glädjen att förvalta Tant Storm denna säsong. Den kommer tidigare från Dackekretsen i Västervik och på Eggegrundskretsens ordförandes initiativ seglades hon upp till Gävle sommaren 2009. Hon har fått underhåll under vintern och är nu sjösatt. Seglen är nästan nya och utombordaren helt ny.

Syftet med båten är att den skall kunna användas av medlemmarna och styrelsen har även haft i åtanke på satsningen att föryngra kryssarklubben. För att få hyra båten krävs medlemskap i Kryssarklubben, förarbevis samt tillräckliga seglingskunskaper. Avgiften är 250 kr/dygn. Hon kommer att ligga i Fliskär. Detta är ett ypperligt tillfälle för de som funderar på att skaffa egen båt eller inte har ekonomisk möjlighet att köpa båt att kunna segla till ett mycket lågt pris. Även ett bra tillfälle för unga som inte längre vill segla med familjens båt men ändå ha dem på tryggt avstånd.

IF-båten konstruerades år 1967 av Tord Sundén. År 1970 antogs den som nationell entypsklass av Svenska Seglarförbundet. IF-båten tillverkades på Marieholms Bruk i Småland. Dessutom har båtar tillverkats i utlandet på licens i Australien. Den första IF-båten IF S-1 provseglades utanför Långedrag 5 februari 1967 av Tord Sundén tillsammans med sönerna Sture och Jörgen. "Det var en lagom bris när vi seglade förbi de snöklädda stränderna och jag var mycket nöjd med båten", sa Tord.

Av de svensktillverkade båtarna är cirka 2200 sålda i Sverige. De övriga har sålts till utlandet, i huvudsak Tyskland (390), Danmark (325), Norge 135, USA (125), Schweiz (120), och Australien (100). Den sista fabriksnya IF-båten såldes i Sverige 28 december 1984 och hade segelnummer 3488. IF-båten är en av Sveriges största entypsklasser. Den är spridd överallt i landet. IF-båten är även en säker cruising- och långfärdsbåt. Den har korsat Atlanten och Nordsjön flera gånger. Den är trygg och lättseglad och bär sina segel i alla vindar.

Källa: www.ifboat.com

Bokningar börjar nu rulla in och jag ser fram emot att göra premiärturen.

Medlemspris Svenska Kryssarklubben

Familj - oavsett antal, 330 kr/år (reducerad avgift 1/3 - 31/8-2010)

Vill du ha båten införd i SXK:s register, 100 kr/år (för tillgång till SXK:s bojar och Gästhamnsguiden hemskickad

Boka Tant Storm genom:

Stina Lönn 070-6282332 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera

Sittbrunnenfilmer