Skonare räddade seglare

Segelskepp i räddningsaktion

Den holländsflaggade skonaren Tres Hombres räddade i helgen en 70-årig tysk seglare, som fått roderhaveri på sin 12 meter långa Fidel. Skonaren, som inte har någon motor, bogserade för segel tysken in till Barbados där han nu får vård.

Tres Hombres hörde nödanropet på radion och var då 100 sjömil norr om Fidel, men det enda skeppet i området. Det tog en hel dag att komma till nödpositionen, eftersom skonaren saknar maskin. Kapten Arjen van der Veen och hans besättning sökte förgäves i flera timmar och skulle just ge upp sökandet, då plötsligt tysken ringde på satellit-telefonen. Den ensamseglande tysken, Maurice, var hårt medtagen efter att ha drivit runt i två veckor. När skonaren kom fram fick de simma över med en tamp för att kunna ta honom på släp.

Skonaren Tres Hombres seglar som fraktskuta fram och tillbaka över Atlanten som ansikte och ambassadör för stiftelsen Atlantis Sailing Carriers, en ideell organisation som arbetar för seglande frakt över hela världen. De gör det genom att sprida information om utsläppen från maskindrivna frakter, vad det finns för allternativ och genom att själva upprätthålla seglande frakter över oceanen. Stiftelsen utvecklar också moderna, innovativa fraktare, kallade Ecoliner of Fair Transport. De upprätthåller också ett varumärke för ren och rättvis frakt.I den lilla skalan vill de bevisa att segelfrakt faktiskt är en möjlighet. Det här var den fjärde handelsresan med Tres Hombres till Karibien.

Niklas Krantz

 

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.