Elena sjönk

rädddade, men båten sjönk

Två svenska seglare räddades tidigt i morse av den brittiska tankern Georgina sedan deras båt, ketchen S/Y Eleni gått på grund och vattenfyllts utanför Venezuelas kust.Den drygt 12,5 meter långa ketchen Elena sjönk några timmer efter att paret seglat på ett rev.

JRCC, Sjö och flygräddningscentralen i Göteborg, fick vid halv sextiden telegram om att den automatiska nödsändaren på båten trätt i funktion.

JRCC vidarebefordrade uppgiften till sjöräddningscentralen MRCC i La Guaira, Venezuela, som kunde svara med beskedet att de båda Partilleborna Mats Törmark och Anna-Lena Bernhed, hade räddats av ett engelskt tankfartyg vid ögruppen Los Roques. De hade seglat på ett rev så illa att båten sjönk men mådde enligt uppgift bra med tanke på omständigheterna.

Paret lämnade Sverige i augusti för två år sedan, seglade via Engelska kanalen, Kanarieöarna och Kap Verde över till Västindien i februari förra året. Sedan dess har de besökt flera öar i området, bland annat seglat längs Kubas sydkust, och längs Sydamerikas nordkust. De var nu på väg österut efter att besökt San Blas i Panama och Colombia. Senast för fyra dagar sedan rapporterade de att de hade nått Sotavento på Islas Aves i Venezuela.

Hur illa det är med båten kan inte Mats Törmark svara på. Det var mörk natt när de övergav den.

- Man måste skicka ner dykare för att se om den går att bärga.

S/y Elena, en drygt 12,5 meter lång ketch, är byggd i stål i Danmark för omkring 20 år sedan och har med sin tidigare ägare seglat jorden runt. Mats Törmark har ägt den i tolv år och var på sin andra seglats i Västindien.

Nu var de på väg hem till båtplatsen på Ringön, skulle bara bunkra i Venezuela inför överseglingen. De hade beräknat att vara hemma april-juni nästa år.

Den brittiska tankern beräknas anlöpa Curacao på torsdag.

- Då ska de köpa flygbiljetter och ta sig hem så fort som möjligt, säger Annelie Fellbom. De har visserligen sitt hus uthyrt, men har många barn som de kan bo hos så länge.

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.