Draken bryter

Harald Hårfagre avbryter turnén!

https://youtu.be/GBgnSlF0qZ8

Nu avbryter Draken Harald Hårfagre vikingatåget i väst. Lotskostnaderna på de stora sjöarna i USA har vuxit, och trots insamlingar har det nu blivit för dyrt att följa med Tall Ships Festival. Green Bay blev sista anhalten. Nu gäller det att komma ut i havet igen, för minsta möjliga kostnad.

Det nybyggda vikingaskeppet Draken Harald Hårfagre har gjort succe i på de Stora Sjöarna. Men efter den sensationella seglingen till Amerika i Leif Erikssons kölvatten, drabbades expeditionen av de amerikanska lotsbestämmelserna i insjöarna. Vikingaskeppet var inte någon fritidsbåt, utan klassades som lastfartyg.

Den första beräkningen av lotskostnaderna landade på motsvarande över 3,6 miljoner kronor, men med en justerad rutt sänktes kostnaden till motsvarande 2,3 miljoner kronor. Trots det är kostnaden större än vad projektet har råd med.

Så nu vänder man tillbaka, och räknar med att hinna med ett besök i New York i mitten av september, innan det nybyggda vikingaskeppet läggs upp för vintern på Long Island Sound till Mystic, Connecticut.

 

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera

Sittbrunnenfilmer