Harald i Kanada

Draken i sötvatten

https://youtu.be/KKkBvMUUXbs

Draken Harald Hårfagre seglar nu uppströms floderna i Kanada för att delta i Tall Ships Challenge i de stora sjöarna. I början av juni nådde detta nybyggda vikingaskepp Amerika, 1000 år efter Leif Eriksson landsteg kapten Björn Ahlander och hans besättning i hamnen i St Antony, nära L’anse aux Meadows, där man funnit lämningarna av de gamla vikingarna.

https://youtu.be/2rTzF3URPYg

sigurdaase

- Det började som en dagdröm, att bygga ett stort sjödugligt vikingaskepp, som dem som omtalas i de norska sagorna, säger en nöjd ägare, Sigurd Aase. En dröm som har blivit sann.

2010 började projektet att rekonstruera ett vikingaskepp 35 meter långht och 8 meter brett, 24 meter högt. Det gör Draken till det största vikingaskeppet i klass med de i sagorna. Gokstadsskeppet, som finns utställt i Oslo, är en förebild, men till det har man lagt norska båtbyggartraditioner och en smula sagor.

akter

Den 26:e april 2016 lämnade skeppet Haugesund i Norge under sin svenske kapten. Tillsammans med en följebåt gick de den gamla vikinagarutten Shetland, Färöarna, Island, Grönland och slutligen genom isbergen till Newfoundland.

Överfarten

https://youtu.be/8UWSj0R-7lE

Se också Draken Harald Hårfagres hemsida.

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera

Sittbrunnenfilmer