Postkodsskeppet

Våldsam lottbåt från Postkodslotteriet

https://youtu.be/dtOirqOK8Mc

Fem miljoner kronor har Postkodlotteriet bidragit med till den våldsinriktade miljöorganisationen Sea Shepherd. Just nu håller de på att bygga vad de kallar en patrullbåt, men som snarare liknar ett krigsskepp med piratsymboler. 

-Vi har samarbetat med dem sen början av 2015, säger projektledare Moa Stenholm på Postkodstiftelsen. Men när jag på telefonen frågar om de tvekat på grund av miljöorganisationens arbetsmetoder vill hon att jag ska maila mina frågor istället.

https://youtu.be/fyLGa0E3OXk

Sea Shepherd startade parallelt med Greenpeace och har även de bedrivit kampamner mot valfångst och överfiske. Men medan Greenpeaceaktivisterna nöjde sig med att köra fram med gummibåtar och äntra valfångstfartygen gick Sea Shepherd hårdare fram. De drog sig inte för att ramma de stora valfångarna, som man kan se på videon ovan. Även det holländska och det brittiska  postkodlotteriet har varit med och finansierat båten som ska sjösättas i september.

news 150406 2 4 SA Thunder Sinking 0 066A4858 550w

Under senare år, när valfångsten har avtagit, bara Japan och Färöarna jagar fortfarande, har organisationen övergått till att patrullera haven och angripa olagliga fiskefartyg. Förra året förföljde de en olaglig fiskebåt som till slut under oklara omständigheter sjönk. Sea Shepard uppgav i sin pressrelease att fiskarna sänkte sin egen båt.

2010 krockade Sea Shepards inhyrda trimaran med ett japanskt valfångstfartyg och sjönk. Organisationenanklagade japanerna för sänkningen, men Nya Zealands officiella undersökning visade att båda båtarna orsakade olyckan. Men miljardären Ady Gil, som lånade ut trimaranen till Sea Shepard, blev förbannad när kaptenen berättade att de själva sänkte båten efter kraschen, och stämde Sea Shepard.

Organisationen har fått mycket utrymme i media på senare år, och har bland annat skildrats i serien Whale Wars på Animal Planet TV.

Se artikel i The Guardian.

Sea Shephards egen artikel om skeppsbygget.

Postkodslotteriet håller inte med om den här beskrivningen. Så här skriver deras General Manager i ett mail:

"Vi delar inte den beskrivning som du gör i ditt nyhetsbrev och på Facebook.

Exakt vad vårt stöd syftar till kan du se i projektbeskrivningen.

PostkodStiftelsens uppdrag är att ge projektstöd till ideella organisationer som långsiktigt verkar för en bättre värld för människor, natur och miljö.

Ett av de ämnesområden som PostkodStiftelsen identifierat är det globala fiskebeståndet som minskar kraftigt på grund av det oreglerade och oövervakade fisket. Södra Ishavet vid Antarktis är ett område som är speciellt utsatt eftersom det inte finns någon permanent, oberoende övervakning av vattnet. Projektstödet till Sea Shepherd syftar till att minska det oreglerade och illegala fisket i Södra Ishavet för att skydda det globala fiskebeståndet.

Precis som i alla av PostkodStiftelsens projektstöd är stödet till Sea Shepherd öronmärkt och den mottagande organisationerna har i avtal förbundit sig till att kontinuerligt redovisa hur medlen används under projekttidens gång. Detta för att säkerställa att medlen används i linje med de planer och riktlinjer som PostkodStiftelsen uppsatt.

Att värna om miljön är en av stiftelsens hjärtefrågor.

Med vänliga hälsningar

Josefin

Josefin Carlring

General Manager

Svenska PostkodStiftelsen"

 

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera

Sittbrunnenfilmer