Se upp för den här boken! Den har redan satt griller i huvet på mig. Jag funderar nu på om jag kan ta mig runt Utsira, till Norges vackraste fjord, upp till Lofoten och hem igen på en sommar. Fast med varma kläder kan man kanske ta längre tid på sig…

Författaren vet vad han talar om, han har seglat upp och ner för norska kusten sen 2007, seglat till Svalbard, krossat Atlanten två gånger och Nordsjön tio gånger. Han kör charter med Ski & sail och jobbar som seglingsinstruktör. Och det märks att han älskar det.

Han berättar om 64 hamnar, pärlor, längs norska kusten, från Jæren i söder till Væröy vid Lofoten. Upp till Tromsö kommer han inte i den här boken, men han lovar att återkomma med det i nästa bok.

”De fleste tror at den vakreste fjorden i Norge heter Sognefjorden. Det er feil, Sognefjorden er lengst. Den vackreste fjorden i Norge är Hjørundfjorden. Slik er det bare.”

Han berättar om byar och städer, hamnar och fjordar, om krabbfiske och fjällturer, skidåkning och segling. Men också vad som krävs för att segla utmed norska kusten, där vågorna emellanåt blir höga, tidvatten och strömmar starka och där temperaturen kan sjunka. Tipsar om gummihandskar som fiskarna använder, skidglasögon för rorsman om vintern, joggingskor och fjällstövlar ombord. Plus skidor förstås. Själv seglar han aldrig utan fiskespön, dörjar och krabbtinor i stuven.

Men han delar också med sig av sina egna äventyr från de olika pärlorna. Som när han sjösätter kajaken i Kvenvær:

”De varme svabergene (hällarna) lokker og jeg padler opp på en seng av tykk tang som lufter seg på lavvann. Primus, mat og sovepose kommer frem. Hva er vel bedre enn å sovne oppå soveposen etter en bedre varmlunsj mens solen steker. Det er alt jeg rekker å tenke för søvnen tar meg. Stillheten vekker meg etter en time. En bysjel er ikke helt vant til en så himmelsropende stillhet.

Tillbake i den slanke farkosten bærer det ut mot storhavet. Det ligger ju tross alt rett der ute med sin evige bevegelse. Vi duver sakte opp og ned i den slake dønningen. Vannet er fortsatt glatt og gjennomsiktigt.

De trangeste kanaler blir utforsket og de störste ørner åpner vingene i flugt i det vi runder en liten øy. Jeg takker ham smilende for opplevelse og for at jeg får lov til å ferdes i hans rike.”

”Det finns ingen anledning att översätta boken till svenska”, skriver Jon i följebrevet till boken som han har skickat över. ”Svenskar förstår ju både norska och gillar den norska kusten”.

Förvisso är det sant, men nog skulle en svenskspråkig version öppna norgekusten för ännu fler svenskar. Tänk om Kryssarklubben hade gett ut den här inspirationsboken som årsbok, istället för den reklambroschyr för Havneguiden som man lagt ner massor på att bearbeta till svenska i år.

Sen saknar jag lite kartor och orienteringsskisser. Kanske vet norrmän lite mer än mig om norska kusten, men jag tror även de skulle få ut ännu mer av boken om man kunde följa med i geografin mellan kustpärlorna. Inte hamnskisser, men i en och annan fjord kunde det vara intressant att få tips om hur geografin ser ut.

Svolvardjevelporten

Bilderna kunde vara fler, bättre och större. Ibland är de inte riktigt anpassade till tryck, de tenderar att vara lite mörka. Och varför får jag inte se hålet i Torghatten  på bild?! Ska man vara tvungen att gå till Wikipedia för att få veta hur hålet, som enligt boken är obligatoriskt att passera, ser ut?

Men jag är övertygad om att den kommer att komma i fler och bättre upplagor, kanske rentav på svenska om något förlag tar sitt fönuft till fånga.

För detta är ett skimrande pärlhalsband, med segling, äventyr och många goda råd. Jag längtar.

Niklas Krantz

Jon Amtrup har tidigare skrivit Havneguide 4 Bergen-Kirkenes, Sail to Svalbard, Kong Harald V – seileren som ble en av gutta, High Latitude Sailing – How to sail the cold waters of the world och jubileumsboken Ramsalt – Shetland Race 25 år. Han jobbar med tursegling för Norges Seilforbund och driver seglarskola och ICC certifiering för KNS.

Se vidare på www.explorenorth.no

Där kan man också beställa boken för 300:-


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Bortom horisonten

Bortom horisonten

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line