Warning: Undefined variable $fullImagePath in /data/d/9/d9f5e442-0da4-4bd5-8585-e272bafe4841/sittbrunnen.se/public_html/plugins/opengraph/content/content.php on line 331
Segling och båtliv. - Giftmätning

Giftmätning

Att mäta båtgiftet

Folke Rydén Production on Vimeo.

Fortfarande ligger snön. Men snart är det vår och den tid då vi båtägare börjar förgifta naturen och havet. Giftiga båtbottenfärger påverkar inte bara de djur och växter som sätter sig på båtar. Giftet läcker ut i vattnet, sprider sig och påverkar även många andra organismer. Folke Rydén jobbar på en film om vårt hotade hav som kommer i slutet på april. Mer info hittar du här: www.saveourbalticsea.com

Fil. dr Britta Eklund, Institutionen för Tillämpad Miljövetenskap, Stockholms universitet, berättar i det här avsnittet om båtbottenfärgernas påverkan.

Hon slog larm för länge sedan om att de blödande zinkfärgerna var lika giftiga. Förra året krävde äntligen Kemikalieinspektionen att även de måste testas, varpå fabrikanterna drog tillbaks de gamla Östersjöfärgerna och lanserade nya kopparfärger med så låg gifthalt att de blev godkända för Östersjön.

Nu har hon kartlagt båtuppläggningsplatser runt om i Sverige och mätt gifter. Bland annat finns det fortfarande stora mängder av det sedan länge förbjudna och extremt giftiga ämnet TBT i hamnar och marinor. Och de värsta giftplatserna är faktiskt våra båtuppläggningsplatser. I filmen visar hon hur man kan mäta och se om det finns gamla giftfärger kvar på båtarna, de som fortfarande läcker ut TBT i vikarna.

Förhoppningen är att gifterna ska samlas i spolplattor vid båtupptagningsplatserna och att man i framtiden kommer att tvätta båtarna regelbundet, istället för att måla med giftfärg. Så hamnar och båtklubbar kommer sannolikt att tvingas bygga sådana, och kanske åläggas att kolla båtarnas giftighet i framtiden.

 

 


Senaste inläggen

Fritidsskepparens böcker

Logga in till kommentarer och forum

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line