Lunkentuss seglar igen

Jorden runt utan ångest

Så här skrev tidskriften ”Till Rors” i en ledare våren 1965 ”Återblickarna på övervunna svårigheter göres med en humoristisk accent. Och de lyckligt och framgångsrikt genomförda etapperna noteras utan skymten av skrymt. De förefaller att vara själsfränder till den gamle klassikern Joshua Slocum; samma käcka framåtanda och välgörande humoristiska livssyn.”

Det skrevs med anledning av de spännande reseskildringar som Gunnar Dahlgren och Dag Ekholm skickade från alla världens hörn och hav på sin jordenruntsegling med Lunkentuss, en Knut Reimersritad båt byggd 1942, 8 meter lång och 2,93 bred.

När Gunnar och Dag köpte henne gick hon under smeknamnet ”sjunkentuss” så ett styvt arbete inleddes innan det var dags att avsegla. Jorden runt. Året var 1962. Det ger en hela del perspektiv när man läser ”Bortom den västra horisonten” (Aqua Perla Förlag) som är en nyutgåva av ”Lunkentuss, en segling jorden runt. Världen såg annorlunda ut, det är långt innan elektronisk navigation och ständiga uppkopplingar mot internet och omvärlden. Med kompasser, sextant, en enkel pejlradio och ett elektriskt bordsur som kronometer tog de sig  33160 sjömil innan de återvände till Sundsvall 7 augusti 1965 där de firades som de hjältar det var.

Spännande möten, fina seglingsskildringar med dramatik och helt befriat från från de senare så till synes omåttligt populära beskrivningar där ångest och självplågeri tycks vara seglarens främsta drivkraft. Gunnar och Dag njuter av livet och friheten de upplever och som läsare av boken får vi möjlighet att dela deras år till sjöss och vad kan vara bättre nu när den egna båten vilar ut på land och sommaren känns avlägsen? En bokklassiker har blivit klassiker på nytt.

Att boken som jag skrev är en nyutgåva stämmer till viss del, nu kompletterad med fotografier och delar av brevväxlingen mellan Dag och hans far och dessutom får vi veta hur det gick sedan. Vad som hände med Dag och Gunnar, och vart blev Lunkentuss, av. För dig som inte kan vänta tills du läst så långt i boken rekommenderar jag  http://lunkentuss.com/

Cristofer Ahlandsberg

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.