Smällar man får ta

Flyt och smäll  i Medelhavet
regn2

"Smällar man får ta" är en fortsättning på Peter Lindbloms förra bok, ”Lite flyt måste man ha”. I den tidigare boken skildrar han sin och hustrun Monicas segling på andra sidan Atlanten, Sydamerika, Karibien samt USA:s östkust. Den nya skildringen startar på Azorerna, tar läsaren in genom Gibraltarsund, västra Medelhavet och efter två övervintringar vidare hem till Sverige via Europas floder och kanaler med Båten s/y Bottin ll, en Malö 40.

 

 

smallarÄven om seglatsen i sig skildras, ligger bokens betoning knappast där. I stället får läsaren sig till livs mängder av Medelhavsregionens rika historia, framställd på ett föredömligt lättillgängligt och trivsamt sätt. Bravo!

slussutDessutom skildras på ett läsvärt vis fyra separata människoöden, som i viss mån vävs ihop. Dock kan man i dessa kapitel fundera över likheterna med Tristan Jones författarskap.

Lindbloms språk har en speciell jargong, som kanske inte är så vanlig i skrift. Vi finner den i huvudsak underhållande och fyndig. Till saken hör att författaren i sitt tidigare liv var svensklärare.

Ovanstående gör boken originell och läsvärd.

Dock – en skönhetsfläck. Hamnavgifterna i Medelhavet kan förvisso många gånger vara betungande, och man måste ha respekt för att de flesta av oss i större eller mindre grad är tvungna att ha kontroll över utgifterna. Detta hindrar inte att boken mått ännu bättre om den sluppit följetongen av smågnälliga beskrivningar av densamma.

Erik & Mary Omming

Sittbrunnenfilmer