havsbiblioteket

Båtbyggarna på Orust

Läsvärt om de bästa

batbyggareSäg Orustbygge till seglare och de får en drömmande blick. För ingenstans i vårt avlånga land har det byggts och byggs fortfarande båtar, som slår det mesta i hantverk och sjövärdighet. Om detta stolta kulturarv har Eva Borge och Margareta Bremertz gett ut en behaglig, intressant, läsvärd, snygg bok som kort och gott heter Båtbyggarna på Orust.

Läs mer: Båtbyggarna på Orust

Kommentarer

Kanarieguiden

Seglarens guide till Kanarieöarna

Canary Cruising1Det här är ju nästan fusk. Micke Westins guide till Kanarieöarna är så utttömmande att man knappt behöver segla dit. Till de härliga bilderna kan man lugnt drömma sig runt i fantasin, bland Atlantöarna.

Pilotböcker tenderar ju att vara tråkiga och krångliga och koncentrera sig på inseglingslederna. Och de finns visserligen med här, men också allt annat.

Läs mer: Kanarieguiden

Kommentarer

Slusshandboken

Kanalvägen till Karibien

Tyvärr hann jag inte ner till Thomas Vebers boksläpp på stranden i Charlotteville på Tobago. Han kunde inte vänta ett år med att släppa sin uppdaterade "Slusshandboken". (Tidigare upplagor var på danska.)

Ett oundgängligt hjälpmedel om man ska ut och hasa i kanalerna, såväl i Sverige som i resten av Norden och förstås Europa.

Läs mer: Slusshandboken

Kommentarer

Världens vackraste kust

Norske kystperler

Tautraidyll06

Se upp för den här boken! Den har redan satt griller i huvet på mig. Jag funderar nu på om jag kan ta mig runt Utsira, till Norges vackraste fjord, upp till Lofoten och hem igen på en sommar. Fast med varma kläder kan man kanske ta längre tid på sig…

Författaren vet vad han talar om, han har seglat upp och ner för norska kusten sen 2007, seglat till Svalbard, krossat Atlanten två gånger och Nordsjön tio gånger. Han kör charter med Ski & sail och jobbar som seglingsinstruktör. Och det märks att han älskar det.

Läs mer: Världens vackraste kust

Kommentarer

Vågspel

Roman om ett dyk

Den seglande deckardrottningen har gjort det igen. Fast "Vågspel" är snarare mer av en historisk roman än en deckare. Gåtan med den försvunne seglaren utanför Orkneyöarna blir under bokens gång mindre intressant än huvudpersonernas öden, liksom gåtan bakom sänkningen av HMS Hampshire 1916.

Läs mer: Vågspel

Kommentarer

Trimma rigg och segel

Norskt segeltrim

Trimma rigg och segel är en norsk bok som översatts till svenska. Det märks på sidan 84 där man plötsligt glömt att översätta ett stycke. Det är inget problem. Däremot är det ett språkligt problem att texten är oerhört pratigt och allt väldigt omständigt förklarat.

Först när jag bläddrar tillbaka och läser om förklaringen ett par gånger begriper jag att "lift" är kraften i segel och köl som ger båten fart framåt, och "drag" är luft- och vattenmotståndet som bromsar.

Bäst är Fredriks Lööfs förord, som jag inte begriper vad den har med boken i övrigt att göra. Han tipsar om att bara ändra en sak i taget, och att prova med att trimma extremt för att förstå hur båten reagerar. Det skulle varit kul att få läsa hans bok om hur man trimmar båten.

Läs mer: Trimma rigg och segel

Kommentarer

Sittbrunnenfilmer