Åstön

Janken filosoferar:

En pärla i Medelpad

Skeppshamn

Om du kommer från söder och tänker ta en tur i den världsunika Höga kustens djupa fjärdar eller norrifrån för att semestra i Roslagen eller Stockholms skärgård. Om du gör det, och tycker att det finns en vit fläck för båtturisten mellan Höga Kusten och Hälsinglands Jungfrukust, läs detta och offra en dag på Åstön.

ostrasundetÅstön ligger på den norra sidan Sundsvallsbukten och dess östra udde, Åstholmsudde utgör, för den som kommer söderifrån, porten till den erkänt ”buckliga” Åvikebukten.

Under många år var denna vackra ö invaderad av försvarsmakten som sedan något decennium tillbaks har lämnat platsen. Barackerna står kvar och fordonens körvägar är i dag trevliga promenadstråk.

Åstön har en lång kulturell historia. På den östra spetsen finner du, i skydd av udden och Lerskäret, det gamla fiskeläget Skeppshamn. Ett typiskt norrländskt fiskeläge men av det minimala och blygsamma slaget. Några få sjöbodar, en brygga och ett pittoreskt kapell. Lotstornet ligger pampigt till ute på udden och naturen bjuder på unika arter både vad gäller flora och fauna. Den uppmärksamme som riktar blicken nedåt kan få se vattensalamander i vattengölarna.

Det finns ingen gästhamn i Skeppshamn men väl en träkaj där man är välkommen att lägga till. Djupet känner jag inte till men det räcker gott för min IF och jag har sett såväl en Ballad som en Lady Helmsman vid bryggan så jag skulle säga ”Segelbåtsdjupt”.

I skeppshamn finns också Café och en liten camping.

Eftersom Skeppshamn inte är helt skyddat från alla vindriktningar kanske du inte vill ligga där över natten?

Lugn! Det finns alternativ!

Med inlopp från Klingerfjärden finns en fantastiskt mysig vik som i folkmun heter Åkeröviken men som benämns Söråkersviken på sjökortet. Enligt ortsbefolkningen heter viken Söråkeröviken eftersom den ligger i Åkerö på södra sidan. Dock har kartverk och sjöfartsverk behagat att döpa om den till Söråkersviken.

astonviken

Längst in i viken har Medelpads båtklubbar, med stöd av Timrå/Sundsvalls kommun lagt ut en utsjöbrygga med plats för ett tjugotal båtar.  Segelbåtsdjup på utsidan bryggan och nocken. På insidan huserar vi med långköl tillsammans med motorbåtana. Nu i vår kommer Söråkers båtklubb att lägga ut ett antal bojar på insidan där man tidigare haft problem med ankarfäste på grund av sluttande botten.

MedelpadUtöver ett välskött torrdass och en färskvattenkran utgör de fina grillplatserna de enda faciliteterna men det är helt gratis och bara fem minuters promenad till Skeppshamns Café och Camping.

Viken ser ut att vara oskyddad för sydostvindar men jag har aldrig upplevt att det har kommit några vågor ända in till bryggan. Dessutom är den djupa viken seglingsbar, i princip, i hela sin bredd. Det går till och med att lägga till med segelbåt mot klipporna på östra sidan om man vill vara lite för sig själv.

Ett annat mycket idylliskt strandhugg är Svenska Kryssarklubbens klubbholme Kattskär som är belägen i den enda rymliga delen av det annars mycket smala sundet mellan Åstön och Tynderö. Insegling sker via det västra sundet eller ”Kanalen” som den kallas. Den har hållits öppen från landhöjning och beväxning genom decennierna medelst spadar, skopor mudderverk samt mycket svett och mankraft.

kattskar

Utprickningen börjar ute vid Sundgrund och jag vill verkligen rekommendera att respektera utprickningen. Här varierar djupet från  mellan 3-5 m till 3-5 dm blixtsnabbt. I lugnt väder syns inte Sundgrund annat än vid extremt lågt vattenstånd men djupet är knädjupt direkt under ytan och grundet består av stenbumlingar som kan massakrera den stadigaste farkost. Men följer du utprickningen så tar du dig in med stor båt. Jag har sett HR och Hanse på 35 fot inne vid bryggan.

https://youtu.be/EEmHFZ16qFU

Jag vill dock inte rekommendera att göra som min dotter gör på den bifogade filmen. Alltså segla genom kanalen. Hon törs göra det eftersom hon vet exakt hur djup kanalen är och precis hur djupt jullen sticker, blygsamma 0,95 m. Dessutom gör hon det tidigt i juni med väldigt få båtar i rörelse. Den som sticker mer än 1,2 m bör INTE hålla för mycket åt sidan vid möte i kanalen. Då sitter du obönhörligt fast i bottensanden. 

Jo! Två segelbåtar kan mötas om man håller tungan rätt i munnen, den djupaste får vara nära mitten och man tittar vid sidan av båten. 

Snart öppnar sig ett stort gatt och mitt i detta ligger ön Kattskär.

Välskött utsjöhamn med grillplats under tak, vedeldad bastu och torrdass. Två bryggor med bojar och roddbåtar att låna. Gratis för medlemmar i SXK och endast 40 spänn för övriga. Tittar du över mot Tynderö ser du Holmö brygga som har gästplatser i anslutning till sin restaurang. En restaurang som serverar förstklassig mat med lokal prägel. ”Tynderöfläsk med roder” kan rekommenderas (Stekt lax).

För den som vill se laxen bärgas ur bottenhavet och kanske sedan smaka på den så är det bara att ge sig runt hela ön, med en båt som är lägre än 4 m kan man ta genvägen genom sundet, till andra sidan bron där den nyrenoverade bryggan ”Färja” finns. Bryggan har begränsat djup men på Tynderösidan finns en fiskebåtskaj där man kan få lägga till efter överenskommelse. Här kan man göra affär på en lax med en lokal fiskare eller promenera upp till det mycket högklassiga värdshuset Idyllen med Portercaféet där laxen kan avnjutas färdigtillagad. Se till att ha täckning på kontot. Idyllen är en mycket bra restaurang… men kan knappast anklagas för att vara billig!

Är du på väg norrut så har du bara Åvikebukten kvar innan du är i Härnösand som kallas ”Porten till Höga kusten” Ska du hän söderöver så väntar Brämön och Jungfrukusten på andra sidan Sundsvallsbukten.

Men men….

Varför stressa?

Fortsätt följa ”Janken filosoferar”. Det kan dyka upp fler tips om smultronställen och strandhugg i Medelpadskusten.

aston

  1. Skeppshamn: 62°24'13.7"N 17°43’26.7"E
  2. Åkeröviken: 62°24'21.0"N 17°42’38.3"E
  3. Kattskär: 62°26'21.3"N 17°38’27.9"E
  4. Östra sundet ”Färja”: 62°26'0.2"N 17°40'28.7"E

 

UPPDATERING 2020-04-13

  • Sedan krönikan skrevs har kanalen in till Kattskär mätts med sonar och är blott 1.8 m djup vid normalvatten på det grundaste stället.
  • Avgiften på Kattskär är sedan några år tillbaks 90 kr/dygn (50  kr/dygn för medlem i SXK)
  • Åkeröviken har under hösten 2019 genomgått en rejäl standardhöjning med bryggor längs bergsidorna och en servicebyggnad är under uppförande.
  • Hamnen Färja har även den fått en restaurerad brygga. Dock inte segelbåtsdjup.

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.