Solosegling i broschyrväder

Seon96

Av 55 anmälda skeppare till Robline Solo i lördags kom 47 till start och fick en skön segling utanför Sandhamn i sanslöst broschyrväder. Först i mål blev Corsair 31 Jena med Bertil Claesson som startade näst sist. Vann gjorde dock Johan Grim i Seaon 96 trimaranen Hummingbird, sju minuter snabbare på omräknad tid. SRS 1,225 avgjorde till Johans fördel.

 

Seascape

Dessa drivna skeppare hanterade sina vindsnabba flerskrovare flott. De seglade om mig, som startade en tyimme 40 minuter före i min F, redan efter Almagrundets fyr. När autopiloten styrde kunde de solo sätta, trimma och gippa med sina assymetriska försegel.

Trimaranerna seglade 31 M dubbelt så fort som jag med min F. När Johan och Bertil höll på i 03:44 och 3:53 respektive, höll jag på i hela 07:23. Att bli omseglad av varenda en av båtarna, kunde ha knäckt min lust, men icke. För jag fick verkligen segla min båt på långa bogar.

Passad

Bästa enskrovsbåt i Robline Solo Challenge 2020 blev Peter Skoglund i sin vassa Passad GT - trea totalt. Med SRS 0,997 masthead spinnaker och en korrigerad tid om 04.58:59 var han elva sekunder före Jimmy Hellberg och hans B & R 38 Pac Man.

Allmänt hade flera äldre båtar justerats för bästa fart på öppna bogar. Topphissade flygande försegel och fyrkantsstorsegel förekom, liksom tunna gjutna stumma segel. Kombinationen verkar göra underverk för båtfarten utan att påverka SRS-talet märkbart.

Seglare förtjusta i nya konstruktioner kunde i RSC 2020 glädja sig åt att två Sescape 27:or, Erik Heneby med Avilda och Bert Forsberg med Black, var med. De hade en styv slörduell om lovartsläge med sina plana assymetriska spinnakers.

Fareast31

Även Per Svanberg i Fareast 31R Kuai på SRS 1,097 visade med seglade tiden 04:39 att moderna lätta båtar klarar sig bra på distanskappseglingar. Åttonde bäst ger goda utsikter för den som söker en ny snabb enskrovsbåt.

Farr31

Bästa träbåt av de två som ställde upp var Pia Frimodig med sin slanka Mälar 30 med det passande namnet Jolly. Hon tog sig runt på 05:36 vilket räckte för 22:a plats med bara spirad genua, M 30 har inte spinnaker.

Diva34

En reflektion av RSC är hur enkelt kappsegling kan arrangeras. Ingen funktionärsstab, var och en höll reda på tider och seglingsföreskrifter, bana, resultat kom via Facebook. Det klarade även jag,- äldste deltagaren med äldsta båten.

Det lockar att segla Roblinne Solo igen nästa år, men inte om det blåser mer. En Folkbåt klarar inte havet över 5-6 m/sek, sedan blir sjön för svår.

X 332

Framöver bir det frommare vatten, närmast Nordic Yachts Open från min hemmahamn Bullandö Marina, sedan Gran Prix då jag får jag möta minst två till klassiker.

Som helhet: Applåd åt Pernilla Uhlin från Runmarö Yacht Club för förträfflig banläggning, hamnplatser i överfulla Sandhamn och redig resultaträkning. Så enkelt så bra, som hon ordnade med sitt äkta segelsällskap i ryggen, säger att kan hon, kan fler fixa kul kappseglingar.

För resultat med mera gå in på www.no-crew.se

Curt Gelin

 

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.