Classics i Sandhamn slår rekord

Bea

De kommande dagarna finns tidernas chans att se de tjusigaste träbåtarna i Sverige segla. Inget tidigare år har så många sköna stora klassiker samlats för att kappsegla under KSSS arrangörsflagga och den som vill ta del av vitsen och glädjen med att äga och segla en riktig båt bör gästa Sandhamn dessa dagar.

 Falken

Som tradition har Sandhamnsregattan anor, den första arrangerades redan 1897 och var i många år en höjdpunkt för kappseglare i Stockholm och även för många finska båtar, i 6M och 8M klasserna. Men i likhet med andra regattor har formatet ändrats med tiden när antalet deltagare stagnerat. I modern tid inträffade peaken ca 1977 med hela 200 båtar i 16 klasser med en bottennotering i mitten av 2000-talet, som såg ut att hota regattans existens.

Ballad

2016 initierade Sail Yacht Society, landets stoltaste och största sammanslutning för klassiska yachter, att inkludera Sandhamnsregattan i sitt program. Snart växte regattan på nytt och i år är 32 båtar anmälda - ett rekord och en trend.

Pani

GalateaDe vanliga frågorna är: vem vinner, vem har största båten och vilken är den vackraste?
Om man ska gå på resultat de senaste åren, ligger SK 30 Pani med Jan-Eric Nystedt, varvsman från Ljusterö, bra till för att vinna. I år har han skaffat en ny, styvare mast och lagt på ytterligare ett lager lack. Vill du begapa en av regattans kanske blankaste båtar, är hans 83-åring värd at beundra.

Regattans största båt är SK 150:an Beatrice Aurore med sina 22,2 meter. Denna slanka 100-åriga skönhet styrs under regattan av Jan Söderberg, vinnare av otaliga regattaveckor i Karibien och van vid att kappsegla i Drake.

Frågan om den vackraste båten på regattan är omöjlig att ge svar på, men de stora gaffelriggarna hör till mina favoriter. Gå ut på yttre bryggan och apostrofera Alca, Asago och Miranda.

Lika ovanligt som uppmuntrande är att tre båtar seglas av lika många medlemmar i båtbyggarfamiljen Widstrand – Teodor, Mia och Henrik. Unge Teodor kör gaffelriggaste SK 95 Miranda, Mia sin flotta Lilla Spjut och Henrik välpreparerade SK 95 Marga IV. Henne räddade han från förgängelsens fälla 1987 och sjösatte topprenoverad igen 2016.

Winne

Varenda en av klassikerna i Sandhamnsregattan har en spännande historia och näst bästa sättet att ta del av deras bakgrund är att mönstra på som medlem i SYS. www.sailyachtsociety.se. Allra bästa sättet att se vad äkta båtkärlek innebär är att ta sig till Sandhamn de kommande dagarna. På söndag seglas dessutom om the Scandal Beauty Trophy i regi av Gaff Yacht Society – GYS.

Curt Gelin

 

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.