Fest i Marstrand med nio 12:or

image.jpg

Marstrandsfjorden bjöd på 8-10 m/sek och rejäl sjö på EM för 12:or, men Anita närmast och Jenetta till lovart forcerade mäktigt.

Helgen 29 aug – 1 sept visade nio av de grannaste klassikerna som setts i vårt land visa upp sig i Marstrand. Under fyra dagar seglade Tolvorna Anita, Jentta, Thea, Vim, Wings, Vanity V, Sphinx, Thea och Anita spektakulärt på Fjorden. Att segla på 12 G 2 Anita var stort, att bli Europamästare i 12 meters klassen ännu större.

image-5.jpg

MIchael Klussman skeppade skärpt genom sjöarna.

Synen av nio 12:or i Marstrand var sagolik redan vid kaj, men när broschyrväder drog in med värme, sol och laber vind på lördagen, lockades en mängd åskådarbåtar ut på fjorden för att följa seglingarna och beundra de toppade klassikerna från 1930-talet.

Mitt deltagande på t yska Tolvan Anita G 2 anno 1938 kom sig av att ha seglat på henne i ÅFOR Classic 2017 ihop med SYS - kompisen Göran Blomberg. När han berättade att Anita skulle vara med på EM för 12:or i Marstrand och att det behövdes folk ombord, sade jag snabbt ja. Att kappsegla är alltid skönt, att köra Tolva lät superspännande, alltså mönstrade jag på och var med om sommarens seglingshappening.

Min uppgift var att köra storskot ihop med friske ryske matchracern Alex Bonaderenko. Jobbet krävde superork och långa armar, men trots veteran som jag är, halade och vinschade allt jag mäktade och förträngde historier om hur gastar bars iland med sprängda lungor efter matcher i America´s Cup. Än mer kämpade Göran och hans skärgårdskryssarekompis Titus Kyrklund, de körde genuan, som vore de vältränade 35 - åringar.

image-2.jpg

Sjögången forcerades med hårdskotade segel sdom fick Anita att stegra sig i " Skallarna" .

Vi var 13 ombord med sympatiske Michael Klussman som skeppare. Han började med ”Boarding Completed” när alla kommit ombord, fördelade jobben för de åtta seglingarna på Marstrandsfjorden, var kvällarnas partyn skulle ske och dress-codes. Många båtar har jag seglat med, men inte ofta i ett så fint format som på Anita.

image-4.jpg

Tjusigt matsilver från Robbe & Berking och fanfar fick Michael Klussman för segern i EM.

Med fyra svenskar, två danskar, en ryss och sex tyskar ombord kommunicerade vi på seglarengelska. Tydliga kommandon i slag och gippar gav säkra manövrer och tid att kravla upp i lovart, där Alex och jag halade och skotade för allt vi var värda. Dessutom gällde det att hålla sig kvar ombord, en låg list var allt för spjärn. En gast på VIM föll överbord och fick tas upp av en följebåt.

image-3.jpg

Anitas taktiker i Marstrand dansken Peter Kierkegard jublar över förstaplatsen.

 

image-6.jpg

Fullt med publik fanns på kajen med idel beundrande blickar från flanörer och turister.

 

Intressantast var starterna, ett bra läge på linjen med fri vind, gällde här som annars i gemensamma starter. Och att korsa linjen på skottet. Perfekt placerade taktikern dansken Peter Kierkegaard oss ofta i lovart, nära startfartyget och dirigerade skeppare Michael till snygga starter. Alex och jag på storen hade fullt sjå med att slacka och skota i manövrerna minuterna före start för att få Anita i ett bra läge på linjen.

Peters taktik gick ut på att stå på in mot Marstrandsön för att slippa strömmen och att vända när vi låg upp kryssmärket. Han prickade layline exakt – utan instrument, bara genom att syfta och trots strömmen. Han såg också till att vi gippade först och sedan satte spinnakern på länsarna, ett klokt beslut då besättningen inte var samseglad, om än vana att segla Anita.

Anita hade inte samma fart som övriga 12:or, då hon har lägre rigg och väger mer. Men klassen har ett respitsystem och efter detta blev vi segrare i European Championship för 12m R i Marstrand, flott och flinkt ordnat av Göteborgs Segelklubb, GKSS och Marstrands SS på initiativ av Patrick Howaldt, ägare till 80-åriga VIM US 15 och ytterligare två 12:or.

Högst under 12:a EM var att få segla in till Marstrand genom södra inloppet med nio Tolvor, flera med spinnaker, runda Strandverket, glida längs kajen med åskådare, få applåder och gå i mål framför Societetshuset med ångaren Bohusläns vissla som finalsalut.

På prisutdelningen på kajen sade norra Europas främste träbåtsvän Oliver Berking, att bra seglingar i all ära, men att fixa fester som i Marstrand, hade denna bortskämda klass sällan varit med om. Sitt tjusiga matsilver förärade han Anita för EM-segern.

2020 seglar 12:orna VM Helsingfors, innan dess vill KSSS ordna pre-worlds i Saltsjöbaden med rundning inne i Sandhamn. Om kapitalägare vill vara med då, rekommenderas de att stötta enda Tolvan i Sverige, Prinsess Svanevit så att hon kommer till start. Hon ligger under under återhållen renovering hos Stockholms Båtsnickeri och behöver kapitaltillskott.

I förbifarten i Marstrand, blev vi i besättningen bekanta med varandra och som seden är idag vänner på Fb. Ta dig in på Anitas hemsida och imponeras av hur mycket segling Anitas vänner gör med med sin klassiska 12:a. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Besättningen på Anita: Michael Klussman, Birgit Freese, Pia Arndt, Malte Hertzberg, Merret Hertzberg, Vidar Illum, Alexi Bondarenko, Sören Carstensen, Peter Kirkegaard, Lotta Andersson, Titus Kyrklund, Göran Blomberg, Martin Röttinger.

image-1.jpg

Skål och gutår för vackra gamla båtar, hurrade besättnigen på Anita före festen på Societeten.

 

Curt Gelin

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.