Ära de som äras bör

Så här Nobeltider följer Sveriges förnämsta sällskap för vänner av klassiska segeljakter, Sail Yacht Society, strömmen genom att be sina medlemmar att föreslå namn till två fina priser - Årets Klassikerseglare och Förtjänstfull insats. 

Syftet med det första är att uppmärksamma någon som utmärkt sig med en seglingsbragd, en renovering, skicklig kappsegling eller något annat värt att belöna.  Det andra priset vill ge uppmärksamhet åt någon som utfört förtjänstfulla insatser för Sail Yacht Society eller för segling med klassiker i allmänhet.

Förslag på vinnare är egentligen en angelägenhet bara för SYS medlemmar, men det hindrar inte att vem som vill kan komma med namn här på detta mitt forum. Säkraste sättet att ge någon förtjänt uppmärksamhet är förstås att bli medlem i Sail Yacht Society. Det ger samtidigt chans att få den flottaste sammanställningen av klassiska jakter du kan hitta - SYS Matrikel. Och den innehållsrika eleganta tidningen Segeljakten, vars mål är att servera superba berättelser om klassiska segelbåtar. 

Som gammal garvad båtskribent har jag fått förtroendet att ta över rodret på Segeljakten och kommer att servera massor av läsvärt om klassiska segelbåtar, mer än något annat svenskt media. Läs mer på www.sailyachtsociety.se.

DSC_0845.jpg

SK 75 Trumph under Sandhamnsregattan. Besättningen undsatte under regattan besutsamt nödställda 57-fotaren Circe.

IMG_0446.jpg

Gillan, anno 1947, har sagorenoverats.

Här följer förslag på två särskilt förtjänta seglare med klassiska segelbåtar:


Årets Klassikerseglare

För priset Årets Klassikerseglare föreslår jag Peter Szamer, Uddevalla för hans sanslösa renovering av Gustav Plym-ritade Gillan anno 1947.

"Efter flera års ihärdigt, målmedvetet arbete på denna kustkryssare har Peter uppnått ett extraordinärt resultat ifråga om finish och styrka. Han har dessutom insiktsfullt optimerat sin båt för kappsegling och med framgång visat att en klassiker kan hävda sig i konkurrens med moderna båtar. Utöver dessa prestationer, har Peter genom att delta med Gillan på Träbåtsfestivalen i Skärhamn tydliggjort begreppet klassisk segeljakt på Västkusten."

Allt om Gillan finns att läsa i senaste numret av Segeljakten, Sveriges förnämligaste båttidning. 

IMG_8499.jpg

Snacka om möbelfinish! Blankaste båten på Bohuskusten är Gillan. Men också den starkaste tack vare nya täta stålspant.

IMG_9330.jpg

Peter Szamer har optimerat sin båt för kappsegling

Föertjänstfull insats

DSC_0688.jpg

En kort stunds ouppmärksamhet vid sättning av spinnakern på Circe, ledde till svår grundstötning och risk för förlisning.

_DSC2029.jpg

Delar av besättningen samlad på Trumph med ägarna Magnus och Katarina Swahn till höger. Deras beslutsamhet räddade tjusiga Circe.

 

Årets bragd stod Magnus Swahn och hans besättning på SK 75 Trumph för under Sandhamnsregattan 2018 när man beslutsamt bistod 57-fotaren Circe på grundet Gungan. Man var länk till seglingsledningen, en ombord simmade över med en tamp och hade sinnesnärvaro att kapa bogserlinan när räddningsbåten var på väg att sjunka. Genom dessa oförvägna sjömansmässiga insatser räddades sannolikt Circe från att förlisa, samtidigt som närvaron utgjorde ett viktigt moraliskt stöd åt den utsatta besättningen. Som föredöme bör Magnus Swahn och hans besättning förlänas priset Förtjänstfull insats.

Resultaten offentliggörs på årsmötet med Sail Yacht Society.

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.