Frostigt Race stoppade säsongen

IMG_1166.JPG

Sju 50-fotare från charterfirman Out, tre race, vintriga vindar och bra besättningar utmärkte Frost Bite om Curres Cup 2018.

En gång är ingen gång, två en början och tre en tradition, brukar det heta. Men vad sägs om 15:e gången? 

Så var det förra helgen med Frost Bite Race om Curres Cup. Denna idé om att kappsegla med charterbåtar modell större kom till efter ett oväntat möte i Sandhamn vid Lucia 2003. Vi var där på reportage, kompisen Janne Österman med sin Bavaria 47, fotografen Malcolm Hanes och jag på vinkeln Sista Resan till Båtnytt. Vi borde varit enda segelbåten i hamnen och Malcolm skulle ta bra bilder med juleljusen på Seglarrestaurangen i bakgrunden och oss med tomteluvor ombord på Bavarian i förgrunden.

Men till vår förvåning låg redan en stor segelbåt vid stora bryggan. Vem, och i vilket ärende? Efter att ha lagt till och sagt hej, visade det sig vara charterbåtsskepparen Roger Granath med sin Jeanneau 51 Log Out, som seglat till Sandhamn för att sälja in sig till hotellet.

IMG_1161.JPG

Tätt i starterna och luffningar kommer per automatik med taggade besättningar. Självlysande flytoveraller ger värme och koll på konkurrenterna.

- Kul med två båtar i Sandhamn i juletider, men låt oss mötas nästa år, kappsegla och äta julmiddag på Värdshuset, föreslog jag. Vilket Roger nappade på. Alltså möttes vi på luciadagen 2004 och kände oss som Chichester när vi tampades några timmar i kyla, dimma och frisk vind. Vi kom tvåa med Bavarian, så på middagen sa jag i talet att det här gör vi om och kallar seglingen Frost Bite Race om Curres Cup.

Ryktet spred sig och året efter ville så många vara med, att vi inte rymdes på Värdsan. Istället kappseglade vi till konferensstället Dalarö Gård och året efter till Nässlingen. Men vi saknade gemytet i Sandhamn och 2008 blev segling dit igenm nu med fem OUT flaggade 50-fotare och 25 pers. På Värdsan mötte krögaren Lars Wikström, tog i hand och bockade som han brukar för goda gäster och vi kände oss extra välkomna.

Men efter ett Frost Bite med en meter snö, minusgrader och kuling, insåg vi att nu räcker det med Sandhamn. Roligt att segla dit, men bistert tillbaka. Att ge upp traditionen var dock inte att tänka på, lösningen blev att köra tre race utanför Rindö Hamn, som är Outs hemvist och äta julbord på nyöppnade krogen Batteriet. Så blev det 2016 och upplägget applåderades.

IMG_1168.JPG

Korta liner, stora båtar, taggade skeppare, segelmakare och ÅFOR-vinnare garanterade puls på årets svalaste kappsegling.

Ryktet spred sig om chansen att kappsegla storbåt som säsongsavslutning, umgås och äta julbord. Vilket 2017 ledde till att stjärnseglare mönstrade på ett par av båtarna och till att segelmakare och ÅFOR-vinnare ökade stämningen.

När vi samlades i Rindö Hamn förra lördagen var proffsen trevligt nog med igen. Kul med bra konkurrens, tyckte jag när jag fick ta rodret på Beneteau 50:an Zama. 

IMG_1165.JPG

Gransegels nye delägare Anders Teinert gasade med segelmakarna Mats Johansson, Kent Wretman och ÅFOR-vinnaren Jimmy Hellberg ombord.

Förutsättningarna  i år var förträffliga: Alla Outs Sju 50-fotare, kort startlinje, vind Syd 10-12 m/sek, taggade, skarpa skeppare och armstarka gastar på vinscharna var klart pulshöjande. Och ännu mera så vid möten, som när Zamas ägare Bosse Sjödin tyckte att vi skulle slå i lä och flöjla bort styrbordsbåtar. Men min instinkt sade att i mycket vind med en charterbåt, blir det lätt broach och krockrisk. Alltså gjorde vi min favorit manöver - falla av och passera styrbordsbåtens akter med en decimeter till godo. 

IMG_1172.JPG

Även med en holme som rundningsmärke gällde det att komma rätt  - inte hamna i lä ,slippa slå, hinna slå ut rev och rulla ut genuan.

Tre varv och kort tid mellan seglingarna med Outs stora båtar blev på nytt ett piggt och perfekt sätt att avsluta årets kappseglingssäsong på. Och äran för Frost Bite ska Roger Granath och Mimmi Grönkvist  ha. De bjuder in, Roger håller ihop seglingen, lägger banan, bokar bord, förvarar pokalen och Mimmi fixar after-sail med glögg ochj pepparkakor.

Till saken hör också att Roger drog igång Out seglingsevenemang 1998 genom att köpa först en Jeanneau 51 och 2001 när han hade mött Mimmi, en till likadan båt billigt från Turkiet. Med Mimmi som smidig säljare och Roger som säker skeppare fick verksamheteten med företagsseglingar bra fart och snart behövdes fler båtar och skeppare. Varpå flinka företagare i närområdet fann idén lockande att äga och köra charterbåt. Till dem hör sympatiske min skeppare Bosse Sjödin med Zama och gladlynte reklammannen Olle Enström med Log Out, som dessutom vann årets Frost Bite på klipskast synkronisering av taktik, styrning och skotning.

Planen framöver för Out är att öka trafiken med båtarna och få ännu fler att inte bara konferera kort, utan följa med på ett redigt äventyr. Att få segla i skärgården och besöka platser som bara säkra skeppare känner till, borde fler unna sig, särskilt alla som vill pricka av listan been there- done that. Det tycker i allafall jag som inte får nog av vyerna och vädret i skärgården - inte ens om vintern.

Frost Bite seglas som sagt av vänner till Out. Men samma tryck, samma puls och samma gemyt är inte svårt att ta del av - boka bara en konferens med firman. Roger och skepparna är redo hela vintern, de har tillochmed krossat is i skärgården för konferenssseglingar. Nöjet att skeppa i is och kyla låter inte lockande, men Out seglar likväl - för detta framåt företag har segling som arbete och levebröd. Vi andra bara hänger med och har trevligt.

181202.jpeg

Niclas Heurlin i sin voluminösa Oceanis 54 hängde med hyggligt med tanke på den friska vinden och standardsegel.

Curt Gelin, foto Hans Himbert


Resultat Frost Bite Race 2018 om Curres Cup


1. Log Out, Jeanneau 51 Olle Enström 2.29.062.

2. Time Out, Jeanneau 51, Anders Teinert 2.29.373.

3. Freak Out,First 50 Roger Granath 2,35.524.

4. Styrbord, Firts 50, Kim Sandberg 2,35.565.

5. Zama, Beneateu 50, Bosse Sjödin 2,36.136.

6. L´Orrizonte, Grand Soleil 50, Nisse Blomster 2.36.157.

7. Oceanen, Niclas Heurlin. Oceanis 54 2.34.32

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera

Sittbrunnenfilmer