Sista svenska 12:an såld

1 Clipper.jpg

12:an Clipper har sedan 2002 legat i Öregrund och förfallit, låg infrusen i Neglingeviken förra vintern, men topprenoveras nu till VM 2019.

I november blev det klart att Clipper, 12:an som legat i Öregrund sedan 2002 har sålts till Kanada. Ny ägare är Eric Jespersen f d världsmästarei Starbåt, båtbyggare och gast på Canada I och II i America´s Cup 1983 och 1987. Till VM i Newport 2019 är dock Hugo Stenbeck, anmäld som rorsman. I och med köpet försvinner sista svenska 12:an utomlands. Men innan leverans renoveras och målas Clipper om på Sune Carlssons Varv i Saltsjöbaden - varvets största uppdrag i vinter. All inredning och elektronik har tagits ur, vilket lättat båten med över ett ton. Men de gamla kaffekvarnarna till vinschar blir kvar, sa Eric Jespersen när han besökte varvets fredagsfika nyligen.

Inför VM  Newport har skrovet lasermätts och försetts med mätpunkter som datoriserats. Men ingen ny köl är planerad, som Sven Olof Ridder en gång ansåg att Clipper behövde. 

Till Sverige och Lidköping köptes Clipper 1995 av tankredaren Peter Rubinstein, som 2002 sålde båten till fastighetsmannen Hans Allan Eliasson i Öregrund. 

Designer var Dave Pedrick och båten sjösattes 1980 som Independence åt havskappseglaren Huey Long, vars son Russel Long var rorsman i uttagningarna till förvarare av America´s Cup. Båten ansågs snabb, men besättningen saknade erfarenhet och först när Tom Blackaller klev ombord vann US 32 ett par seglingar. Likväl blev Independence utslagen av Courageous och av Freedom med Dennis Conner, som försvarade pokalen mot Australia II med James Hardy.

Independence/Cilpper byggdes av Newport Offshore på Rhode Island, ket betyder att den i sommar återvänder till klassiska America´s Cup vatten  nu med svensk flagg i aktern. Till Newport och VM är hela 23 Tolvor anmälda, bland anannat Columbia, som Pelle Petterson Lars Wikliund och >Stellan Eesterdah köpte för att ha som sparring till Sverige i utmaningen 1976.  Från Finland är K 17 Blue Marlin och från Norge N 11 Vema III anmälda till VM

Hr du inget planerat i juli nästa år så boka in Newport 8 - 13 juli. Eller åk dit redan 14 juni, hem först 20 juli och var med på New York Yacht Club´s regattor. Sex veckor i de fashionabala omgivningarna kan locka. Skulle du få chansen att gasta, bör du vara med på att bemanna skotkvarnarna är ett jobb för muskelbyggare. Det kunde hända att vinschare hämtades från fotbollslag sedan vanliga gastar fick bäras iland med sprängda lungor.

Curt Gelin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.