Applåder i Nynäshamn

R0lf.jpg

Rolf Erixon vann - igen - i lördags och fick förtjänt applåder. Men längst och högst applåderades Nynäshamns SS för sin beslutsamhet.

Hur ofta hör man applåder som inte verkar vilja ta slut för en kappseglingsarrangör? Svaret är sällan eller kanske aldrig. Men i lördags i Nynäshamn hände det. När prisutdelningen var avklarad, utbröt en spontan, lång applåd för Nynäshamns Yacht Club för deras beslutsamhet att genomföra sin skärgårdssegling utan den tidigare bilfirman som sponsor.Hur ofta hör man applåder som inte verkar vilja ta slut för en kappseglingsarrangör? Svaret är sällan eller kanske aldrig. Men i lördags i Nynäshamn hände det. När prisutdelningen var avklarad, utbröt en spontan, lång applåd för Nynäshamns Yacht Club för deras beslutsamhet att genomföra sin skärgårdssegling utan den tidigare bilfirman som sponsor.

Plåtpianot.JPG

Trots att Piano är designad 1973 var den först i mål av 101 båtar.

Visst kom det 50 båtar färre än förr och det gamla hålligånget med band och partajande i tält på kajen fanns inte. Och visst försvann många deltagare, direkt efter målgång. Men de alla de som stannade, fick bra plats på de många krogarna iland och när mörkret fallit drog ett disco igång och ordnade stämning.Visst kom det 50 båtar färre än förr och det gamla hålligånget med band och partajande i tält på kajen fanns inte. Och visst försvann många deltagare, direkt efter målgång. Men de alla de som stannade, fick bra plats på de många krogarna iland och när mörkret fallit drog ett disco igång och ordnade stämning.

Hund.jpg

Tala om familjekappsegling! På Linjett 33:an Alopocas tog Johan Nordström med sig hela familjen - inklusive familjens hund.

Själva seglingen gick i lätta nordliga vindar, vilket gjorde att banan fick ändras mot den tänkta chikanen på Mysingen. Nu fick de 108 båtarna som startade en del långa spinnakerbogar och ingen egentlig kryss. Likväl fanns flitiga kappseglare bland de bästa. Överlägset först blev Rolf Erixon i sitt mahognybygge Piano. En bit efter kom Mithril, en one-off ritad av Leif Ängermark seglad av Rikard Isby och trea kom Farr 30 Cheyenne med Anders Helmrich, som var nära att bli omseglad av ostkustens kanske meste vinnare Per Lundstedt i hans Finngulf 33 La Dolce Vita. Och fin femma såg Göran Ricking i sin X 332-Sport Valkyria till att skära mållinjen i Nynäshamns gästhamn.

Ingen omräkning av tiderna sker, deklarerade seglingsledningen med John Holm på skepparmötet. Vilket ledde till att först i mål vann. Och det lyckades skärgårdskryssarnas krönte kung Rolf Erixon med. Hans båt Pianot är prototypen till 8 1/2 ritad 1973 och seglar med SRS 0,868. Den väger bara 2,16 ton inklusive stålspant en masse, men har 36,6 kvadrat segel och en spinnaker på goda 50 kvadrat. Den kom till nytta på de långa länsarna i år.

Det särskiljande och mycket uppmuntrande inslaget i Nynäshamns skärgårdssegling fann jag vara alla som hade med sina respektive och eller sina unga. En besättning tog tillochmed sin stora hund och kunde ha fått pris som bästa familjebesättning.

Ytterligare ett trevligt inslag var att ingen for ut med hätska tillrop när båtarna grötade ihop sig vid sista rundningen. Trots trängseln luffades ingen båt ovanför pricken och måste snurra. Alla fick plats och slapp i förbifarten att gå på den bränning som pricken markerade.

Trångt.jpg

Vid sista rundningen dog vinden och det blev trångt att kommna runt. Men trots det kom inga hårda ord, alla gavs plats.

Frågan är om en bil som lottas ut, behövs för att deltagarantalet åter ska bli ca 150 båtar? Med tanke på tidigare års protester och dispyter mellan deltagare när en del anmält sig sent eler med fel SRS-tal kan det kanske vara lika bra att slippa ett så pass kommersiellt inslag? Det primära är ju fair kappsegling på intressanta banor och den ingrediensen har NSS segling.
Hela resultatlistan finns på NSS hemsida.http://idrottonline.se/NynashamnsSS/globalassets/nynashamns-ss-tavlingskommitten/dokument_2018/Resultat_enskrov_2018.pdf

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.