Oj vilket rekord

SlottetJPG.JPG

Gripsholms granna slott anno 1701 gav en högtidlig och historisk inramning åt 100-åringarna när de slog rekord.

Oj vilket party! Bara en vecka har gått sedan 100-åringarnas regatta i Matriefred firades. Men minnet dröjer sig kvar från vad som blev sommarens gemytligaste och varmaste händelse i dubbel mening för alla vänner av vackra båtar byggda i trä. Sällan har så många skönheter mötts och aldrig förr har seglingar i vårt land gått i karibiskt klimat med ljumma kvällar, fullmåne och 23 grader i vattnet.

Börje Oscar.jpeg

Gunnar.jpeg

Lovisa leder.jpeg

Än kan gamla kostrar. Bredbogade Loivisa 1897 med Hans Himbert kom fyra totalt andra dagen och slog tyska M30 Kosmos.

Mahiogny.JPG

SK 75 Mazurka, 1906 med Urban Leijerstedt - Klang glänste ikapp med SK 30 Pani 1937 med Jan Nystedt.

På viken.JPG

Rekordförsök oich uppvisning i all ära, men att få kappsegla sin jakt mot gelikar gav deltagarna än mer krydda på evenemanget.

Rundning.JPG

Mahognyjakter blanka som möbler förgyllde 100-åringarnas regatta och tvekade inte att rundade tätt som på ett mästerskap.

Norrtman kopia.jpg

Nätta nydeliga norska spissgattern Jelöen anmno 1915 med Gabriel Lund satte allt - gaffelstor, toppsegel, klyvare och seglade snabbt.

 

Publiken kopia.jpg

Hundratals kantade kajen för att beundra jakterna när de kärade ångbåtsbryggan i Mariefred.

Den som inte har en träbåt har ofta svårt att förstå vidden med att  segla en gammal skönhet och frågar gärna - mycket jobb? Varpå ägarna kan säga att det är sjäva poängen - nöjet att hålla sin båt i prima skick. Och att få visa upp den och tampas med andra jakter som i Mariefred.

Beviset för att många gillar gamla godingar var alla åskådarna på kajen i Mariefred under uppvisningen sista dagen.Som propaganda för segling i klassiska båtar var arrangemanget perfekt och särskilt greppet att alla som ville kunde segla med och känna på att styra, skota och njuta.

Att bli sedd som seglare genom uppvisning, var därtill extra roligt när vinden på Gripsholmsviken friskade i och gav grann segling när deltagarna kärade kajen och det ståtliga startfartyget Arona, som låg ankrad och ramade in evenemanget.

Rekordet i antal 100-åringar i en regatta kommer att stå sig ett tag, i vart fall till nästa år då initiativtagaren Olle Appelberg räknar med en ny regatta i Mariefred och troligen med ännu fler fantastiska gamla båtar, kanske världsrekord i 101-åringar.

Enda hindret för ett nytt rekord är antalet gästplatser i hamnen i Mariefred. Nu var det knökat (fullt) och lågvatten gjorde att vissa stod på. Kanske arrangörerna låter skönheterna ankra på redden och bjuder in gamla skeppsbåtar, snipor och passbåtar att fungera som just passbåtar nästa år?

För att ge alla er som inte var i Mariefred en liten aning, om hur härligt vi hade det med kul kappsegling, aftersail med tårta och skumpa och mängder av lyckligt båtprat, kom här ett antal bilder tagna av Olle Appelberg, Hans Himbert, Tommi Rotonen, Herbert. Och resultat:

Kommentarer.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.