Kom och köp Hugos pärla

AP.jpg

Hugo blev blixförälskad i Aleriion 28. Kärleken består, men inte vigheten. Nu ska "Amanda Pan" säljas

Ibland händer det att kompisar vill sälja sin båt för att de blivit alltför stela i kroppen för att kunna fortsätta segla. Så är det för Hugo i Stockevik. Efter ett långt liv med segling har det blivit dags för honom att sälja sin kära Alerion 28, en båttyp som han blev blixtförälskad i när han såg den i sina hemmavatten San Francisco Bay för snart 20 år sedan.

Eftersom Hugo var Folkbåtsseglare från Göteborg innan han flyttade, och jag som bekant är det här hemma, föreslog jag först att han skulle skaffa en F som vi kunde dela på. På så vis kunde han ha en  F i Sverige och jag en på Bayen. Men på förälskade biter som berkant inga argument. Alltså köpte Hugo en Alerion 28 och tog hem den till Sverige 2002.

Sedan dess har vi kappseglat och turat med Amanda Pan en del på Bohuskusten och eftersom Hugo är skriven "over there" seglade vi med amerikansk flagg i aktern. Vilket väckte en del nyfikenhet, bland annat från Kustbevakningen en sommar, som undrade om vi seglat över? Varpå Hugo fick förklara att han är amerikan och att båten var intagen temporärt i ett tullager i lilla Stockevik.

Åldern tar tyvärr ut sin rätt och när Hugo för två somrar sedan började prata om att sälja, föreslog jag honom att avtala med Båtagent, som jag vet är flinka på att sälja. Förra hösten åkte så Anders Hultman, som är Båtagents ägare och som jag seglat SM i Folkbåt med, ut till Stockevik och inspekterade. Nja, sa han och tyckte att Amanda Pan behövde fixas till före försäljning.

Vilket skedde, båten lämnades in på varv och en expert på lackning ordnade toppfinish på alla trädetaljerna. En ny motor och en del annat nytt kostade Hugo också på, varför båten nu är redo att tas över av en annan entusiast. 

Vill du ha en speciell båt med fina klassiska linjer kan jag rekommendera en tur till Stockevik och beundra stilen. Dessutom finns bara fyra Alerion 28 i Sverige så den som köper kommer att höra till en liten skara av kännare.

I min bok 700 segelbåtar i test har jag berättat hurdan Alerion 28 är att segla och båtens intressanta bakgrund. Boken är slut, men testet kommer att gå att läsa på Öppet Varv i Ellös, där Amada Pan visas uoop. Kom dit och bli som Hugo - blixtförälskad.

Detaljer finns förstås också på Båtagents hemsida och en uppföljning utlovas om hur det går med försäljningen inklusive intervju med nye ägaren till Bohuskustens snyggaste dagseglare.


Curt Gelin

Alerion 28.jpg

Snacka om stil! Måttliga överhäng, lång vattenlinje, hög, slank rigg, nätta proportioner. Hugo styr, jag gastar år 2003.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.