Nya Hallberg-Rassy 57 klar för helgvisning

Seglare intresserade av nya bamsiga båtar får ett kalastillfälle att stilla sina nyfikenhet nu i helgen 10 - 11 februari, för då har Hallberg-Rassy öppet hus och kan visa upp varenda en av sina nio modeller i olika stadier. Det innebär att även nya 57:an går att inspektera, eftersom den redan är inne i monteringshallen, där teakdäcket är nästan färdiglagt, skotten på plats, att köl och roder är på, att en hel del av inredningen redan sitter i.

 

Kvalitetskunniga kan konstatera att skrovet har fler och stöddigare stringers och balkar, att skrovets insida är väl topcoaterad, att skotten är laminerrade runt om, att motorrum, elsystem och VVS får fartygsstandard, att rodreraxeln och infästningen i skrovet och i däcket är härligt uberdimensionerade.

Exteriört ser German Frers ut att ha tagit ett steg till med linjeföringen, överbyggnaden har ännu lägre och kortare doghouse som på 64:an och en  plan sektion kring masten. Denna går för ovanlighetens skull på en Hallberg-Rassy, genom däck och står längre bak för att få större fock.

Betraktad på lite håll i byggdockan kan besökare bedöma  den korta smala stäven, den subtila språnglinjen och den tvära aktern och tänka kort -  ligger stilen i tiden, är den kaxig eller alltför modern?. Frågar du mig, blir betyget bara Bravo team Frers-Rassy.

Interiört ser stilmedvetna att varvet satsat på fler och större böjlimmade hörn, skrovrutor i rätt höjd när man ska sitta på kojerna och ännu större durkyta i salongen. 

Bitna som inte är säkra på vad på de får för pengarna i  Halberg-Rassy 57  -  nästan 19 MSEK - när en 57-fotare från ett storvarv i Tyskland kostar en fjärdedel, rekommendras att ta sig en titt på materialval, dimensioner, konstruktionslösningar, byggsätt, detaljutförande, installationer.

Under Öppet Hus hos Hallberg-Rassy i helgen finns också varvets kanske allra attraktivaste modell - nya 340. Vill du veta hurdan den är, jämfört med gamla 342:an kan jag föreslå dig att  besöka Båtmässan i Göteborg, leta rätt på Båtagents monter och nappa åt dig nya tidningen Båtdrömmar där enda testet av en klassiker mot erättaren finns att läsa - tryckt form!

Curt Gelin

IMG_5553.JPG

Snacka om kaxiga linjer - med Hallberg-Rassy 57 har German Frers tagit konceptet ännu längre.

 

IMG_5546.JPG

Längre, lägre uppdelade rutor och mer välvt doghouse hör till nyheterna.

 

 

IMG_5560.JPG

Utrymmena blir förnämliga på 57 fot båt. Rundare hörn, bredare gång till akterhytten är trevliga nyheter.

 

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera

Sittbrunnenfilmer