Hon köpte största båten

elena-ambrosiadou-468x311.jpg

Elena Ambrosiadou t h köpte Maltese Falcon 2009 m hon var gift med Martin Coward.

Ibland kan det vara spännande attr ta del av lite skvaller från den värld som de rikaste lever i. Som vem som äger de största segelyachterna i världen. Wall Street Journal, som bevakar vilka båtar miljardärer köper och säljer, vet att att fullriggade 289-fotaren Maltese Falcon såldes för den runda summan 120 Milj USD 2009. Köpare var brittiska affärskvinnan Elena Ambrosiadou, som fått ihop sin förmögenhet med hjälp av hedge-fonder.

 

yacht-maltese-falcon-02-468x311.jpg

Maltese Falcon är på 88 meter, med rigg som  en fullriggare med med datorstyrt segelplan. Såld för 125 Milj USD.

WSJ rapporterade efter en dimridå av hemlighetsmakeri, att sköna Elena hade bestämt sig för att ta hand om Maltese Falcon och att yachten är hennes första båt. Hon är en av Englands högst betalda och mest förmögna kvinnor och tituleras Ms sedan maken Martin Coward startade en egen hedgefond.

Men om hon kommer att använda sin yacht är inte säkert, kanske en eller två veckor om året, eftersom arbetet med att ratta fonden kräver arbetsdagar om 16 timmar sju dagar i veckan. Istället är planen att chartra ut Matese Falcon för "bara" 600 000 USD i veckan. Vilket Petter och Gunhild Stordalen har gjort.

Själv såg jag Maltese Falcon 2016 Gibraltar en route Las Palmas, där den låg i lä av 164 meter långa Eclipse, ägd Roman Abrahomwitj. När vi var i Gibraltar i höstas igen, låg Eclipse på nytt vid Queensway Quay, medan Elenas skepp låg i Pireus.

Maltese Falcon byggdes på spekulation av italienska superyachtvarvet Perini Navi, men blev liggande i dynbingarna efter Gulfkriget, 2001 köpte Silicon Valley IT-miljardären Tom Perkins skrovet och anlitade Najad-aktuelle Ken Frivokh för inredningen och tyske uppfinnaren Wilhelm Prölss för den originella riggen med datorstyrda råsegel. Trots storleken ska Maltese Falcon gå att seglas av en person.

Med sina 88 meter är Maltese femte största segelyachten, störst är Sea Cloud på 110 meter tvåa är Black Pearl på 106 meter, trea Eos 92 meter, fyra Athena på 90 meter.

Den som letar sig ner till Mallorca och Palma superyacht show i slutet av april kanske kan få en glimt av Elenas grandiosa yacht. Eller är på Sardinien i september då Perini Navi Cup arrangeras av Costa Smeralda Yacht Club.

En viss svensk långseglarkvinna har som motto - Ta rodret kvinna. Och det är just vad Elena har gjort om än på en annan nivå.

Curt Gelin

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.