Svenskbåtarna avancerar

Spinn.jpg

Genom att stå på med spinnakern dag och natt har Amarone avancerat till andra plats i Cruising D.

 

Läget tisdag 5 dec 12.00

Båt

VMG

24 tim

DTF

DTL

ETA

Typ

Skeppare

Talanta

6,1

243

142

0

6 dec

Pogo 40

Mikael Ryking

Mor Amor

7,6

177

448

35

7 dec

More 55

Gustav de Vries

Pixel

7,9

192

494

81

8 dec

More 55

Mikael Lindell

Vahine

8,1

275

488

76

8 dec

Swan 65

Pertti Ripatti

SolidWhite

8,8

197

1362

920

11 dec

More 55

Nicholas Rolander

Amarone

7,4

181

644

151

9 dec

Gr Sol 45

Greger Landstedt

Celeste

6,4

189

246

0

6 dec

Farr 65

Bengt Tarre

Ellen 1

7,1

157

729

207

9 dec

Najad 460

Göran Westerberg

Kapalai

7,8

203

698

151

9 dec

Najad 460

Lars Elvroth

 

 

Amarone Loggbok Söndag 3 dec

Adventsmorgon, och vi vaknar till ljuset av julstjärnan som Mårten har tagit med och hängt upp. LED så klart! Underbart mysigt! Vi bakar scones och njuter av en mysig frukost.

 

Sen är det dags för lite ”laga segel bestyr”. Den lilla nötningen vid spridaren som vi sett i några dagar har nu gått hål, suck… Det är ett större bestyr än man kan ana att få upp Mårten i masten och samtidigt säkra honom så han inte far som en flipperkula väl där uppe. Vi lyckades fästa en ny patsch på baksidan av seglet då han kunde hålla i sig i spridaren. Men framsidan får vi ta ikväll när vi gippar och då kan nå seglet från baksidan då på andra bogen. Killarna fick hinkduscha efteråt, vilket slit de alla gör. 

 

Mårten har även pimpat sin ena tutte som klämdes lite, så Camilla, det är inget sugmärke från Patrik! Men han mår finfint, bara litet blåmärke som sitter lite roligt till. Ja och så har Mats tvättat pungen i kaffe, så går det när man inte ställer koppen i hållaren. Det var inte så varmt så ingen fara. Humorn blir lite låg så här när sovtimmarna är få. Ibland får vi fnissatacker jag och Patrik. Ingen av oss vet riktigt vad vi fnissat åt när det lugnat sig. Men kul har vi.

 

Klockan 12.00 UTC varje dag (Svensk tid -1h) kommer ett mail ifrån ARC raceoffice med aktuella positioner för alla deltagande båtar. Hur har det gått för oss, vart är konkurrenterna, vilka barnbåtar finns runt om mm. Extra kul idag då vi sätter nytt 24h rekord med 189nm!! Mats kör in siffrorna i Excel, som sedan samkörs med våra egna input ifrån våra tre raceoffice; Erik och Anna båda på Värmdö, samt Jocke P på Södermalm. 

 

Alltid lika kul att se hur vi ligger till. Idag har vi 20 nm till trean och 24nm till tvåan, det tar vi i natt. För det är på nätterna det händer, det har Mats förklarat för den övriga besättningen och de nickar numer instämmande när de efter x-antal nätter ser fakta.

 

Klockan 15 har vi som de flesta av er har haft idag, Adventsfika. Glögg, Lussekatter och Pepparkakor! Mårten trollar även fram glasyr i rött/vitt/grönt så att vi äkta julkänsla. Varm glögg i 30-graders sol…. Tänk vad dessa små värdehöjdare sätter guldkant på tillvaron.

Emellanåt läser vi böcker, löser Sudoko, slöar, doppar fötterna i vattnet (såå mysko att det är varmt!), och spejar efter delfiner och andra båtar men de är sällsynta tyvärr. En annan båt har idag sett späckhuggare, det vore ju nåt att få med i fotoalbumet.. Men vi har gott om bilder på flygfiskar och vår häger ”Spinko”

 

I samband med mörkrets inbrott noterade vi att travaren vid latta 1 hade gått sönder. Middagen blev ”put on hold” och lite mastfix senare så hade vi löst problemet provisoriskt för att klara natten.

 

En liten fläskfilé fick agera middag till besättningen tillsammans med pizzasallad och potatis. Kanske den mest sparsmakade middagen hitintills, men ack så god.

Middag.jpg

Goda middagar grillas i aktern och förgyller tillvaron mitt ute på den vida Atlanten.

Vi filosoferade över livet i samband med kvällskaffet och preppade inför den kommande natten. Alltid en diskussion om vi skall reva eller köra full stor med spinnaren. Då vi hade betat en schysst distans under det gångna dygnet, så var alla sugna på att plocka 2:an och 3:an i klassen. Sagt som gjort, det blev full stor och spinkarn.

Kontentan av denna segelsättning med en sjögång och vågriktning gjorde denna natt till en av de jobbigaste så långt. Vi seglade som i en torktumlare och hela familjen Runström kom upp i brunnen vid 1-tiden för att ta lite luft och andas.

Over and out från Amarone/Sofia (Som nu ligger tvåa).

 Amarone crew.jpg

På Amarone kan man snart skåla för väl genomförd segling över Atlanten.

Mats o Ellinor.jpg

Det ska börjas i tid.. Ellinor lär sig navigera av pappa Mats Runström. Foto: Sofia Olofsson.

 

 

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.