Sista seglingen

Curres blogg:

Out Frost Bite Race fortsätter i vinter

out1

Vad sägs om lite Big Boat Racing på hemmaplan i vinter? Det lockar förstås och sedan nio år är detta tradition för min del på första advent tillsammans med charterfirman Out. Dom förfogar över ett antal 50-fotare och tvekar sällan. Vi har haft en meter snö på vår adventssegling, vi har haft minus tio och brutit is, och vi har haft så svaga vindar att vi avbrutit. Men vi har alltid kappseglat. Varje år.

I helgen samlade sammanhållande skepparen Roger Granath 30 personer till skepparmöte i Rindö Hamn. Sex båtar – First 50 Freakout med Roger himself, First 50 Team Styrbord med Fastnet Race seglaren Jonas Sandberg, Oceanis 54 med Niclas Herrlin, Jeanneau 51:an Logout med Olle Enström, Oceanis 500 Zama med Bosse Sjödin och Jeanneau 39:an Arabesque med Rolf Grönqvist.

Start på halv vind utanför Oxdjupet, genom Gällnö Port och etappmål vid norra Kanholmen var banan. Preliminärt var planen att också korsa Kanholmsfjärden och gå i mål strax före Sandhamn. Men när vinden ökade till 15 – 17 m/sek på vägen togs beslutet att stoppa vid Sollenkroka och köra motor sista sträckan. Lite blekt kanske, men båtarna är Outs arbetsredskap och riskeras inte gärna i onödan, ett segel kan ju sköra, ett block sprängas, eller en skena lossna och orsaka stillaliggande och inkomstbortfall.

out2

Men det blev en hejdundrande spännande segling i iallafall. Att hålla en 50-fotare på fötter i byig vind med en besättning om fyra var en fajt till tusen. Att hinna slacka storen lika snabbt som vinden ökade och vinscha in igen så fort vinden avtog, krävde ork i kubik.

out3

Just så bra var vi på Bosses Sjödins Zama i år. Vi tog starten med båtlängder genom att skära linjen på sekunden i lä. Samarbetet ombord fick Zama att forsa fram i över nio knop trots att halva storen var inrullad och eftersom jag som rorsman lyckades undvika broachar – i början. Men i öppningar mellan holmarna kom byar snabbare än jag hann parera och då fanns inget annat än att följa med och hoppas slippa gå över stag.

out4

Med Bosse på storen och hans kompis Niklas på genuan klarade vi Zama, hade färre broachar än övriga och kunde ta hem pokalen jag har satt upp för bästa båt på beräknad tid.

Efter ankomsten i Sandhamn blev det eftersnack, bastu på Seglarhotellet, omklädning till middagen, julbord, prisutdelning för Curres Cup, dancing och till slut efterfest i Zama.

Kappsegling är alltid roligt, men att tävla off-season är en extra dimension. Vinden är tyngre, det man sommartid tycker är friskt, är mycket på vintern. Dessutom är skärgården vidunderlig, blygråa skyar bryts ofta upp av ljus himmel och ett nästan religiöst sken uppstår när bleka solstrålar silar genom molntäcket. Och de vita vågorna är som en tavla av Liljefors – vita toppar mot det mörka vattnet.

Nu är det slutseglat för i år, men redan på nyåret väntar mera kappsegling. Out ska ha två av 50-fotarna i Sandhamn och på helgerna är planen att vem som vill kan kappsegla med båtarna.

out5

Så alla med längtan till skärgården och vill uppleva känslan med att köra storbåt – häng på! Ring Mimmi på Out och boka in dig och din besättning på första vinterkappseglingsserien. I förbifarten blir det aftersail på Seglarhotellet, som för övrigt har genomgått en uppsnyggning som heter duga och gör en dag i Sandhamn perfekt även för de som inte vill segla.

Resultat Out Frostbite 2015 om Curres Cup

  1. Zama Oceanis 500 Bosse
  2. Freakout First 50 Roger Granath
  3. Logout Jeanneau 51, Olle Enström
  4. 54:an, Oceanis 54 Niclas Herrlin
  5. Arabesque, Jeanneu 39, Rolf Grönkqvist

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.