Inredningar

Curres blogg:

Ett proffs om segelbåtsinredningar

 

Alex

I en tid när design börjar bli viktigt på nya segelbåtar, är det intressant att ta del av vad ett proffs, specialiserad på inredningsmiljöer tycker om interiörerna i nya båtar. Vi slog följe med Alexandra Moore, arkitekt och flitig seglare på den flytande mässan i Gustavsberg i höstas och besökte fem båtar i vitt skilda prislägen för helt olika användare. Hon var även med och seglade ett par båtar. Här är hennes synpunkter.

Dufour 350 Grand Large:

Dufour350

 

DufourStyrplats

Snygga, moderna linjer. Inbjudande, bra överblick och sikt över hela båten från rorsmans placering. Sittbrunnen är öppen och rymlig med bra nåbarhet för både rorsman och gastar. Rattarna är relativt lågt placerade vilket medför att rorsman bör sitta och styra t ex på kryss. Fast bord i sittbrunnen. Däckslayouten, beslag och vinschar gjorda för cruising segling.

Inredningen består av en salong med pentry och navigationsbord, förruff och en akterruff samt WC/dusch. Den är typiskt fransk - både elegant och praktisk. Planlösningen är konventionell men lyfter rejält tack vare en innovativ kombination av klassisk träinredning, kombinerat med ljusa paneler och detaljer. Träpartierna med sin liggande ådring, ger ett modernt intryck och ökar volymkänslan. Navigationsbordet är höj-/sänkbart och kan vid behov bli en extra bäddyta. Detaljer som kranar, handtag etc är eleganta. Kölsvinet delvis inrett med stuv och även "vinkällare". Mycket ljusinsläpp tack vare skylights och många och stora sidorutor.

 

 

 

 

Dufourkartbord

Sammantaget en modern och rolig cruisingbåt.

Linjett 43:

Linjett43

 

Klassiska linjer designat för typisk skärgårdssegling. Stora fönster i friborden. Användarvänlig, ergonomisk och rymlig sittbrunn. Rattarna indragna så att rorsman kan sitta med ratten mellan benen. Materialval av hög kvalitet. Bra överblick och sikt från rorsmans placering. Inget fast bord i sittbrunnen. Genomgående elvinschar. Fall och skot dragna till rattpiedestalerna – något trångt.

Linjett43lucka

Inredningen består av en salong med pentry och navigationsbord, förruff och två akterruffar samt två WC/duschar. Inredningen är traditionell, men med hög komfort och kvalitet i materialvalen. Planlösningen är klassisk och rymlig. Många förvaringsmöjligheter. Nästintill uteslutande träinredning på skott, sidor, durkar m m. Nedgångsluckan i akryl var smart och nersänkbar med gasfjäder. De stora fönstren i friborden upplevs inifrån positivt.

Sammantaget en värdig, traditionell, komfortabel samt välseglande segelbåt.

Hanse 315:

Hanse315

 

Kompakta linjer med höga fribord. Bra överblick och sikt över hela båten från rorsmans placering. Sittbrunnen är öppen och rymlig med nåbarhet för rorsman och gastar. Däckslayouten är enkel och gjord för cruising segling.

hanseakterutHansepentryInredningen består av en salong med pentry, förruff och en akterruff samt WC/dusch. Enkel inredning och materialval. Nivåskillnad mellan pentry och salong vilket medför hög bänk- och spishöjd. Ambitionen att i en mindre båt förena större båtars inredningslösningar har krävt sina kompromisser.

Sammantaget en enkel och spartansk segelbåt.

Arcona 465:

Arcona465

 

Moderna och välbalanserade linjer. Rutorna i friborden smälter elegant in. Användarvänlig, ergonomisk och rymlig sittbrunn. Materialval av hög kvalitet i inredningen. Bra överblick och sikt från rorsmans placering. Inget fast bord i sittbrunnen.

ArconakartbordArcona465styrInredningen består av en stor salong med pentry med en vinkel, framåtvänt navigationsbord, förruff och två akterruffar samt två WC/duschar. Stilen känns fräsch med en kombination av träinredning och ljusa paneler på sidorna och i taket. Genomgående hög komfort, ergonomi och kvalitet i materialvalen. Många förvaringsmöjligheter.

Sammantaget en tilltalande, modern och högkvalitativ segelbåt.

Najad 440 AC

najad 440AC gallery 9

Klassiska och stilrena linjer för en långfärdsseglare med genomtänkt aktersittbrunn och dubbla rattar. Andra versionen har mittsittbrunn och stor akterhytt istället för denna med sina dubbla akterkojer. Byggd för hårda påfrestningar utan att glömma detaljer för både ergonomi och njutning.

Najad440

Inredningen består av en rymlig, mycket inbjudande och delvis okonventionell planlösning. En toalett vid nergången och en lika rymlig föröver. Salongen är indelad i flera ”rum-i-rummet” som med sitt barkök mot salongen bildar både avskildhet och social gemenskap med fåtöljer och U-soffa samt med framåtvänt navigationsbord.

najad 440AC gallery 10

Inredning med materialval ligger i en mycket hög klass där klassisk mörk mahogny med tvärgående paneler kombinerats med ljus vinyl på huvudskottet och bredspårig durk. Rutor i fribord saknas och bidrar till en något mörk upplevelse.

Generösa förvaringsmöjligheter och kojplatser, väl placerade läderklädda grabbhandtag i tak och trappa, mycket genomtänkta mått överlag samt genomgående hög kvalitet.

Sammantaget en gedigen och mycket väldesignad långfärdsseglare.

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.