På båtmässan

Christofer betraktar:

Fullt drag på båtmässan

DSC 0012

Båtmässa i Stockholm 2013, Allt för sjön, är ju tveklöst ett vårtecken lika starkt som längre dagar, fåglarnas första försök till allsång och de fuktiga strumporna när man klivit ner i vattenpöl nummer 4. På fredagen var det press och inbjudna som fick möjlighet att beskåda årets nyheter och klassiker för visst är det något speciellt med gamla godingar som i år inte bara bestod av 14 lager fernissa, blank krom och putsad mässing, i år lyftes plastbåten fram från 50, 60 och 70-talet, en riktig nostalgitripp för oss ”vuxna” besökare.

Vad säger då branschen om framtiden? Förra året var man ganska optimistisk, framtiden såg om inte stjärnklar ut ändå hygglig även om orderböckerna på varven kunde innehålla mer, men visst fanns det ett klart lysande ljus i slutet på tunneln. Det var då det, sedan vet alla vad som hände när proppen drogs ut och krisen var ett faktum utom för konkursförvaltarna. Fast även i år spår Sweboat  om en ljusnande framtid, i USA ökar båtförsäljningen något och eftersom vi brukar följa det stora landet i väster kanske det är ett gott tecken, men jag avvaktar nog själv med att placera mina pensionspengar och barnens arv i båtindustrin.

Ute på mässgolvet då? Många stora båtar är det, men en och annan mindre farkost har vågat sig in, en underbart vacker Folkbåt, nybyggd och en hermelin bland kattorna kunde man kanske travestera. En till synes mycket prisvärd kines med inte fullt så vackra linjer som folkbåten från Far east boats är värd ett besök för den som söker mycket segling för pengarna, byggd i fjärran östern, men utrustad med välkända namn i rigg och utrustning.

DSC 0009

Alla båtar är ju inte till salu, men väcker stort intresse, alla känner väl till Sven Yrvind? Ja inte den unge mannen som vid pressfrukosten nekade legenden en frukostpåse med hänvisning till avsaknad av presskort, men det löste sig och Sven slapp gå hungrig därifrån. Nere i A-hallen fick vi beskåda den nya båten som ska föra denne vitale pensionär jorden runt nonstop. En bostad och arbetsplats på 10 fot där Sven planerar att tillbringa ett år eller 2. Med på mässan fanns även ”Kapten” det vill säga Thomas Gran som vi lärde känna i ”Den unge, den gamle och havet”. Thomas bor nu i Lund och avslöjar att han nu förutom den civila karriären seglar med kite, surfar med drake alltså. Något som verkar riktigt roligt. För er som inte läst boken om seglingen till Florida tur och retur kan ni pass på att skaffa ett signerat exemplar.

DSC 0005Förra året tyckte jag nyheterna på tillbehörssidan var klena och fick genast på skallen för min dåliga observationsförmåga då jag missade ”Skrubbis”, ”borsten” som håller kölen ren och fin utan större ansträngning. Tur i oturen var då att det kreativa gänget bakom inovationen utvecklat produkten ännu mer så nu ska ett exemplar få visa mig vad den går för under sommaren, återkommer med rapport efter utförlig test.

DSC 0015Säkerhet till sjöss vill vi alla ha och i år ersätts den gamla Hansalinan av en Mob rescue line, samma princip, men nu med sling för den nödställde och finurliga handtag för ”räddaren” att dra och lyfta med. Odd Lindqvist på Mobline och Carl Johan Sagner som driver 59-North Adventure AB där man inte bara åker fort i Ribb-båt utan också får skärgårdshistoria och guidning  på färden gjorde en kort demonstration hur den nödställde halas in.  Även denna kommer jag pröva under sommaren då mina vänner får agera överbordspolade, men jag lovar att vänta till en vacker dag med behaglig badtemperatur, annars blir det nog svårt att locka med någon ut på sjön.

En ny motor står annars på min inköpslista. En märklig sak är hur säljare av motorer fungerar, vill man som jag ha något på mellan 4 och 6 hästkrafter så faller intresset snabbt bland handlarna. Ställer du dig vid en koloss på många cylindrar och över 100 pigga kusar sluter 2 eller fler försäljare upp vid din sida, men motorer som väger under 30 kilo är tydligen något som katten släpat in. Fast i år fanns ett undantag, Kjell Hansson på Lehr Scandinavia förvisade kanske framtiden redan idag i form av en gasoldriven utombordare som inte släpper ut mycket förutom sin kraft. Riktigt intressant.
Och miljötänk är inte fel, missa inte Briggen tre Kronors monter där du får lära dig mycket om miljö och havets framtid. De bjuder också in till ett antal intressanta paneldiskussioner under veckan.

Slutligen missar jag givetvis inte ”Båtfolket” som kämpar för att riva upp ”sjöfyllerilagen”, i år har de mognat betydligt och framstår inte längre som en samling arga män utan för en sansad debatt för att få våra politiker att ta förnuft och anpassa lagen till sjöss och inte bara jämställa båt och biltrafik.
Det finns mycket mer på mässan, tänker återkomma i veckan och spana efter fler guldkorn, hoppas vi ses. 

Christofer Ahlandsberg

DSC 0019

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.