Mat på sjön

Guldkant på sittbrunnsbordet

semona

För mig betyder maten mycket, det har den gjort så länge jag minnas och ute i båten är en av dagens verkliga höjdpunkter just att slå sig ner vid det dukade bordet. För du dukar väl ditt bord?

 

Inte som de äkta par jag träffade en kväll vid en populär naturhamn. De hade grillat en flintastek på  engångsgrillen och mannen bar stolt ombord den vidbrända stackars grisen där hans hustru under tiden trollat fram papptallrikar, bestick och en box rött. Bord hade man rationaliserat bort, måltiden intogs med tallrikarna i knät och maten sköljdes ner med rödtjutet i plastmugg. Själv hade jag monterat upp bordet i sittbrunnen, det var ju en fin kväll, och ställt fram ett vinglas, en skål oliver och bröd. Olivolja med lite goda kryddor på en assiett att doppa brödet i. En sallad med en stekt kycklingfilé fick utgöra varmrätten. Vinet, som även det kom från den välsignade boxen hade jag ”dekanterat” i en liten karaff så nu var jag redo för min måltid. Mina grannar tittade lite i smyg åt mitt håll tills mannen plötsligt inte kunde hålla sig och utbrast ”Vad fint du gör det”. Och det höll jag med om för när är det viktigare än när man är ledig och befinner sig exakt just där man vill, att göra det fint och trivsamt för sig?

 

Fast det händer att middagen blir mer frugal, som när jag seglat en smula vilse i höstas och upptäckte att plottern, när jag väl slog på den, fått spader. Det hade den inte, det var jag som var ute och cyklade i välkända vatten och trodde mer på mig själv som bland vänner är en beryktad navigatör som fullständigt kan tappa fokus bara det minsta distraherar. Dessutom stördes sikten av ett duggregn vilket gjorde  mig som bär glasögon halvblind. Plottern hade rätt och när jag väl accepterat detta var det inga problem, men omvägen tog tid och när jag kastat ankar var jag utsvulten och lite frusen. Då åt jag nog årets godaste middag! Vill du ha receptet? Jo, du tar en burk tomatsoppa och värmer i en kastrull. Under tiden du slevar i dig den kokar du en påse snabbnudlar som får bli varmrätt. Avsluta med en stor mugg kaffe eller två.

Längre fram i vår och i sommar tänkte jag och Anneli som också är medlem här på sittbrunnen komma med lite tips och råd om mat ombord, mat som går lätt och fort, men smakar bra och sätter lite guldkant på tillvaron. Inte bara maten när jag tänker efter, också lite förslag på dukning och uppläggning. Du har väl en vas ombord till sommarens bukett du ska plocka?

Och givetvis vill jag även denna gång premiera en skärpt läsare, ”Soppboken” från Galleri Lena Linderholm kan väl passa? Vem skrev boken ”Ö”? Det kanske finns fler böcker med den titeln, men den här handlar om segling i Stockholms skärgård och utkom 1935. Första rätta svar i kommentarsfältet mottager Sittbrunnens gratulationer och boken på posten.

Christofer Ahlandsberg

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.