Morgonluft i Älvsjö

Christofer betraktar:

Från Havamal till ny plotter

Båtmässan firar 80 år och får väl då epitetet ”institution” och är icke minst ett vårtecken även om dagen inte bjöd på spontana utomhusaktiviteter. Vad gör väl det? Dragspelsmusik som alltid virtuost framförd av Åke Hellman och en viss optimism märktes från såväl arrangörer som Sweboat som vädrar morgonluft efter några riktiga hundår. Även om det ännu finns plats i orderböckerna från såväl tillverkare och återförsäljare så pekar kurvorna uppåt när det gäller försäljningen av båtar. Vilket medför ett annat och för många välkänt problem, gamla båtar står och förfaller på båtklubbarnas uppläggningsplatser eller tar bryggplats utan att någon har för avsikt att idka båtliv i dessa, en gång sin ägares stolthet, nu mer sakteligen förvandlade till vrak. Så vad gör branschen? Tillsammans med Båtskroten Sverige AB och Stena Recycling AB ska en återvinning för fritidsbåtar ”sjösättas” hösten 2105. ”Äntligen!”

Miljön är i fokus, det har väl knappast undgått någon, vid Briggen Tre Kronors monter hittar jag Christina Thimrén Andrews, Projektledare på Hållbara Hav/Briggen Tre Kronor AB. Hållbara Hav söker tillsammans med forskare, miljöorganisationer, politiker och näringsliv lösningar för en hållbar utveckling för Östersjön.

Så mycket fokus på segelbåtar är det som bekant inte, tillbehör finns och rätt många små, snabba dag och jollebåtar, men endast Najad fanns representerade bland de ”stora” varven. Januz Konkol från Haber Yachts visade upp Haber 620, en trailerbar seglare som tillsammans med en specialbyggd, lätt kärra inte väger mer än 1500 kilo och alltså kan bogseras efter en vanlig personbil utan behörighet för tyngre släp.

Vad ska vi hitta på i väntan på sjösättning? Även då det är frestande att investera alla pengar i elektronik konstaterar redan Havamal att kunskap är den lättaste bördan att bära. Hans Loewy driver tillsammans med Christer Levihn Sjölotsen som utbildar för ett säkrare båtliv. Från Förarbevis till Fartygsbefäl 8 och mycket annat finns i ett rikt kursutbud och många båtklubbar har ett nära samarbete med Sjölotsen som erbjuder bra priser på kurserna för medlemmarna.

Fast visst måste väl en båtmässa värd namnet visa upp nyheter? Och visst gör den det, Träffade Kalle Arkelsten, Hansen Marines försäljningschef som likt Bamse inte bara är stark utan väldigt snäll också. Han visade upp en produkt som passar även för oss som inte har en muskelbåt från USA. Sanningen är att Hansen Marine har nyttiga saker till i stort sätt var enda inombordare som kommit ut på marknaden de senaste 40 åren, men det är lite kul att vädra fördomarna ibland. Nåja, produkten är Balmar Smartgauge,  en batteriövervakare av det smartaste slaget som kan förse oss seglare mer kräm till batteriet trots att vi inte onödan sliter på vår ”järngenua”.  Får dock återkomma längre fram med en utförligare rapport om hur innovationen fungerar då en kall öl kändes mer frestande än att trassla in sig i tekniska förklaringar då det inte kanske var så enkelt om att bara stoppa in en grej och frossa i elförbrukning.

Kunskapen är ju viktig, men hur klok jag än blir vet man aldrig när olyckan är framme, är jag på sjön finns det dock hjälp. Sjöräddningssällskapet är alltid redo och då jag planerar ett långt båtliv investerade jag i ett livslångt medlemskap, vill man inte binda upp sig livet ut så kan man med fördel avvara mindre än 2 kronor om dagen, det vill säga 59 kronor i månaden på autogiro och inte bara stödja en fantastisk ideell organisation utan också få massor med förmåner, missa inte deras monter!

Vet Ni vad jag ska göra nu? Läsa böcker! Bland de saker som jag fick med mig från dagens besök på Allt För Sjön 2015 finns 2 böcker, nämligen ”Dra dit Pepparn växer” av Micke Westin där knappt trycksvärtan hunnit torka och ”Över Tre Oceaner”författad av Lars Hässler som funnits ute ett par månader. Håll utkik efter recensioner här på Sittbrunnen inom en snar framtid. Och Ha förtröstan, snart sjösätter vi våra båtar och far ut på böljan den blå, innan dess ses vi kanske, för jag tittar nog in på mässan igen innan den tar slut, är faktiskt lite sugen på en ny plotter...bland annat...

Christofer Ahlandsberg

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.