livet, universum och allting

Christofer replikerar

Christofer:

Faktakoll på Båtfolket

debatt

Jag får hålla med Janken. Ämnet ”sjöfyllerilagen” känns lite passerat, men det finns ju kämpar som biter sig fast och hävdar både det ena och det andra. ”Båtfolket” med Göran Gabrielsson som frontfigur driver frågan vidare och Ola L, ”profil” som profilerar sig med en mycket personlig vendetta mot Kustbevakningen som han tydligen tror hittat på 0,2 lagen alldeles själva bara för att djävlas med honom.

Fast varför skriver jag det här? Jo, för ett antal år sedan skrev jag ett inlägg här på Sittbrunnen som var positiv, men med reservationer till lagen. Inte uppskattat av ”Båtfolket”. Ett par år senare bevakade jag en paneldebatt ute på Djurgården i samband med skärgårdsmässan där en politiker blev utbuad och avbruten av några äldre herrar som inte uppskattade hans åsikter eller det jag senare skrev. Jag tog dock inte hoten som trillade in särskilt allvarligt, det finns de som utsetts för mycket värre saker. Nåja, Nu har ju Göran skrivit ett inlägg här på Sittbrunnen och det vore ju oartigt att inte tacka ja när han bjuder in/upp…

Jag ska dock nöja mig med lite faktagranskning.

Läs mer: Christofer replikerar

Morgonluft i Älvsjö

Christofer betraktar:

Från Havamal till ny plotter

Båtmässan firar 80 år och får väl då epitetet ”institution” och är icke minst ett vårtecken även om dagen inte bjöd på spontana utomhusaktiviteter. Vad gör väl det? Dragspelsmusik som alltid virtuost framförd av Åke Hellman och en viss optimism märktes från såväl arrangörer som Sweboat som vädrar morgonluft efter några riktiga hundår. Även om det ännu finns plats i orderböckerna från såväl tillverkare och återförsäljare så pekar kurvorna uppåt när det gäller försäljningen av båtar. Vilket medför ett annat och för många välkänt problem, gamla båtar står och förfaller på båtklubbarnas uppläggningsplatser eller tar bryggplats utan att någon har för avsikt att idka båtliv i dessa, en gång sin ägares stolthet, nu mer sakteligen förvandlade till vrak. Så vad gör branschen? Tillsammans med Båtskroten Sverige AB och Stena Recycling AB ska en återvinning för fritidsbåtar ”sjösättas” hösten 2105. ”Äntligen!”

Läs mer: Morgonluft i Älvsjö

I väntan på islossningen

Drömmar om öppna vatten

Det är en mörk tid vi lever i. Visst går vi mot ljusare tider och båtmässorna får oss att drömma om öppna vatten och ger löfte om ytterligare en vacker sommar om bara kreditvärdigheten räcker till, men det finns massor med tid att fördriva då inte arbetet inkräktar för mycket på livets väsentligheter.

I väntan på islossningen och vårrustningen tycker jag om att förgylla tillvaron vid öppna spisen, en sprakande brasa, en skön fåtölj och en god bok gör väntan på sjösättningen lättare, men vad ska jag läsa? Knastertorra fakta om elsystemet eller hur man installerar en septitank med däckstömning? Nja, kanske inte, ingen flärd i dessa ämnen om än så nödvändiga. Loggboken har jag ju både läst och upplevt så kanske läge att ge sig på något annat.

Läs mer: I väntan på islossningen

S/Y Solea

Christofer betraktar:

Mitt hemmavatten

Så var jag med båt, båt nummer 2 för att vara exakt, men min lilla älskade Neta kommer i min vän Calles trygga ägo och kommer fortsätta plöja såväl Mälarens vatten som längre djärva färder, vem vet, kanske ända ut på Östersjöns vida vatten.

S/Y Solea, mitt drömmars Orustbygge väntar nu på mig i Loftahammar för att seglas norrut liksom de från Afrika återvändande flyttfåglarna. Nåja hennes förflyttning blir ju knappast så dramatisk och lång, men hon finner sin nya, trygga hamn i Östra Mälaren dit även mången sädesärla söker sommarviste.

Läs mer: S/Y Solea

På båtmässan

Christofer betraktar:

Fullt drag på båtmässan

DSC 0012

Båtmässa i Stockholm 2013, Allt för sjön, är ju tveklöst ett vårtecken lika starkt som längre dagar, fåglarnas första försök till allsång och de fuktiga strumporna när man klivit ner i vattenpöl nummer 4. På fredagen var det press och inbjudna som fick möjlighet att beskåda årets nyheter och klassiker för visst är det något speciellt med gamla godingar som i år inte bara bestod av 14 lager fernissa, blank krom och putsad mässing, i år lyftes plastbåten fram från 50, 60 och 70-talet, en riktig nostalgitripp för oss ”vuxna” besökare.

Läs mer: På båtmässan

Vårskröna

En vårskröna

Vinter, sundet fylls inte av vita segel, en och annan skridskoåkare prövar isens kvalitet och drömmen om en vacker Mälarbåt eller Skärgårdskryssare byts mot allvarliga funderingar på om inte en isjakt är rätt val i vårt klimat, men det finns hopp om bättre tider.

 

Läs mer: Vårskröna

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.