Pedagogisk elbok

El ombord kan bli ganska krångligt. Men Jan Sköld gör det lätt att fatta i boken ”El, elektronik och nätverk ombord”. Det krångligaste är nog titeln.

Allt från grundläggande ellära, med plus och minus, till mer teoretiska avsnitt om hur man räknar ut resistansen, finns med. Men framför allt i stort sett allt elektriskt som man kan stöta på ombord.

Elkurs 1 500x516

Att täcka in allt från nybörjare till mer erfarna hembåtelektriker är ju inte så lätt. Men Jan lyckas ganska bra. Man ska nog inte tro att man kan lära sig hela innehållet utantill, men ett bra sätt att använda den är nog att läsa igenom hela boken och sen använda den som uppslagsbok när man ska koppla in autopiloten eller byta till litiumbatterier.

Sen är det förstås en massa tips om vilka verktyg som behövs och vilka olika sorters säkringar det finns.

Jan är en typisk tekniknörd och seglare. Men han är också en bra pedagog som håller egna kurser om el och radar i sitt företag Sailon. Boken ingår i serien Fritidsskepparen, som jag skriver en bok om Båtfix till, så vi kommer båda att ses i Seapaxståndet på Allt för Sjön i mars.

Niklas Krantz


Senaste inläggen

Fritidsskepparens böcker

Logga in till kommentarer och forum

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line