havsbiblioteket

Båtbyggarna på Orust

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Läsvärt om de bästa

batbyggareSäg Orustbygge till seglare och de får en drömmande blick. För ingenstans i vårt avlånga land har det byggts och byggs fortfarande båtar, som slår det mesta i hantverk och sjövärdighet. Om detta stolta kulturarv har Eva Borge och Margareta Bremertz gett ut en behaglig, intressant, läsvärd, snygg bok som kort och gott heter Båtbyggarna på Orust.

Läs mer: Båtbyggarna på Orust

Kanarieguiden

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv

Seglarens guide till Kanarieöarna

Canary Cruising1Det här är ju nästan fusk. Micke Westins guide till Kanarieöarna är så utttömmande att man knappt behöver segla dit. Till de härliga bilderna kan man lugnt drömma sig runt i fantasin, bland Atlantöarna.

Pilotböcker tenderar ju att vara tråkiga och krångliga och koncentrera sig på inseglingslederna. Och de finns visserligen med här, men också allt annat.

Läs mer: Kanarieguiden

Slusshandboken

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv

Kanalvägen till Karibien

Tyvärr hann jag inte ner till Thomas Vebers boksläpp på stranden i Charlotteville på Tobago. Han kunde inte vänta ett år med att släppa sin uppdaterade "Slusshandboken". (Tidigare upplagor var på danska.)

Ett oundgängligt hjälpmedel om man ska ut och hasa i kanalerna, såväl i Sverige som i resten av Norden och förstås Europa.

Läs mer: Slusshandboken

Världens vackraste kust

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv

Norske kystperler

Tautraidyll06

Se upp för den här boken! Den har redan satt griller i huvet på mig. Jag funderar nu på om jag kan ta mig runt Utsira, till Norges vackraste fjord, upp till Lofoten och hem igen på en sommar. Fast med varma kläder kan man kanske ta längre tid på sig…

Författaren vet vad han talar om, han har seglat upp och ner för norska kusten sen 2007, seglat till Svalbard, krossat Atlanten två gånger och Nordsjön tio gånger. Han kör charter med Ski & sail och jobbar som seglingsinstruktör. Och det märks att han älskar det.

Läs mer: Världens vackraste kust

Vågspel

Användarbetyg: 4 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som inaktiv

Roman om ett dyk

Den seglande deckardrottningen har gjort det igen. Fast "Vågspel" är snarare mer av en historisk roman än en deckare. Gåtan med den försvunne seglaren utanför Orkneyöarna blir under bokens gång mindre intressant än huvudpersonernas öden, liksom gåtan bakom sänkningen av HMS Hampshire 1916.

Läs mer: Vågspel

Trimma rigg och segel

Användarbetyg: 3 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Norskt segeltrim

Trimma rigg och segel är en norsk bok som översatts till svenska. Det märks på sidan 84 där man plötsligt glömt att översätta ett stycke. Det är inget problem. Däremot är det ett språkligt problem att texten är oerhört pratigt och allt väldigt omständigt förklarat.

Först när jag bläddrar tillbaka och läser om förklaringen ett par gånger begriper jag att "lift" är kraften i segel och köl som ger båten fart framåt, och "drag" är luft- och vattenmotståndet som bromsar.

Bäst är Fredriks Lööfs förord, som jag inte begriper vad den har med boken i övrigt att göra. Han tipsar om att bara ändra en sak i taget, och att prova med att trimma extremt för att förstå hur båten reagerar. Det skulle varit kul att få läsa hans bok om hur man trimmar båten.

Läs mer: Trimma rigg och segel

Kölbåtshandbok

Användarbetyg: 4 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som inaktiv

Seglingens grunder 2.0

Tomas Sandström driver seglarskolan Sailstar i Stockholms skärgård och Kroatien och som handbok för seglarkurserna i kölbåtar har han tagit fram "Seglingens grunder". Den första kursboken ”Lära sig segla, cool, kul” har nu följts upp av den här kölbåtsversionen "2.0". Att boken är en kursbok är både dess fördel och dess nackdelar.

Dispositionen följer kursen, varför det efter en presentation av olika vindar följer skepparens säkerhetsgenomgång, vilket för en nybörjare kanske skulle komma mot slutet, där också Man Över Bord gås igenom noggrannare.

Han förklarar allt föredömligt grundligt, men ibland blir det lite krångligt, som när det är dags att kasta loss: ”Ta gärna hjälp av en tamp som ni kan hålla emot något för att få båten att svänga eller använd en tamp som radie att svänga runt. Se sid 50 för att använda spring.”

Läs mer: Kölbåtshandbok

Segla utan stress

Användarbetyg: 4 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som inaktiv

Korthandssegling

seglautanstressAtt segla utan stress låter ju fint. Utgångspunkten för Duncan Wells är ju alldeles utmärkt, om man lär sig hantera sin båt som ensamseglare behöver man aldrig få panik när besättningen inte vet vad de ska göra. Fast hans egen utgångspunkt att familjen skräms bort och man blir kvar ensam ombord, att man därför förr eller senare blir tvungen att hantera sin båt ensam, låter ju inte så förtroendeingivande.

Att alltid i god tid förbereda alla manövrer och tampar är ju nödvändigt om man seglar ensam. Det förenklar och drar även ner stressnivån om man är fler ombord.

Läs mer: Segla utan stress

Kajak

Användarbetyg: 4 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som inaktiv

Inspirerande om paddling.

002626 KAJAK sid 051 100 2.pdf Sida 1 Bild 0002

kajakDet jag först slås av är fotografierna. Boken är full av vackra och stämningsfyllda foton, både fartfyllda och rogivande. De inspirerar och väcker en längtan efter att få komma ut. Texterna är också välskrivna och uppmuntrar till nya äventyr.

Läs mer: Kajak

SCA-boken ute

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Tjejerna flyttade gränsen på bokmässan

Boken om Team SCA, "Journey of Change - Women Pushing Boundaries" har släppts på bokmässan i Göteborg. Boken handlar om den helt kvinnliga besättningen i Team SCA och deras äventyr under Volvo Ocean Race 2014-2015.

Boken släpptes vid en pressträff på bokmässan, där besättningsmedlemmen Annie Lush, onboard-reporter Anna-Lena Elled och författaren till boken, Yvonne Gordon, var närvarande för att tala om arbetet bakom boken samt historien om Team SCA.

Historien om Team SCA är fängslande och har inspirerat människor över hela världen. Med hundratals unika bilder och levande berättelser ger boken dig möjlighet att på nära håll följa laget genom två års förberedelser och hård träning samt nio månaders segling i en av världens tuffaste tävlingar.

Prisbelönta fotografen Rick Tomlinson och ombord reportrarna Anna-Lena Elled och Corinna Halloran har i bilder fångat det krävande livet ombord samt det viktiga arbete som bedrivs av SCA och Team SCA på land där fokus har varit att stötta kvinnor så att de kan delta fullt ut i samhället, både socialt och professionellt.

Trots att Anna-Lena Elled hade uppdraget att dokumentera livet ombord i video, stillbilder, ljud och text och förmedlade det till omvärlden var hon en mycket central kugge i laget. Inte minst med tanke på praktiska saker såsom matlagning, städning och ordning.

"Livet ombord innebar skarpa kontraster och abrupta förändringar" säger Anna-Lena. "Gång på gång konfronterades du med ytterligheter som du var tvungen att hantera på ett eller annat sätt. De tuffaste perioderna för mig var den första och de sista dagarna av en etapp. Tiden däremellan var bäst - en magisk känsla av att vara ett med det ögonblick, att det viktigaste var här och nu ".

Vad är ditt starkaste intryck av Team SCA?

"När jag ser tillbaka skulle jag säga vetskapen att allt är möjligt när du arbetar tillsammans som ett team" säger Anna-Lena.

Team SCA bildades 2012, då SCA meddelade att de skulle ställa upp i Volvo Ocean Race med en kvinnlig besättning, det första helt kvinnliga teamet på mer än tio år.

Beställ "Journey of Change - Women Pushing Boundaries" på Amazon

 

God mat i båten

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv

4 veckor på sjön


Jennie Gillander har skrivit kokboken ”4 veckor på sjön”. Baksidestexten berättar att Jennie var trött på traditionell båtmat och att hon ville laga riktigt god mat. Förutsättningarna är samma som på Jennies Carrera Helmsman: två gasplattor, grill och kylbox.

Hur det var med maten ombord innan Jennie mönstrade på vet vi inte men det här är en lyckad kokbok med bra mat.

Läs mer: God mat i båten

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.