Ses i Ellös till helgen 26-28 augusti!

stromsund

Efter en sommar i Bohuslän landar Hafsorkestern på Öppet varv i Ellös. Kom och tjöta lite, som man säger i Göteborg. Vi ligger på bästa bryggplatsen, intill Båtagent.

Dessutom finns det en massa spännande båtar att titta på, nya Bavaria 38 C ritad av Cosutti, Linjetter och Arconabåtar. Men framför allt den spännande vattentanktestade Heyman 34 Sport, som ska kunna segla superfort.

 OppetVarv2016 3866b

 Det är kul att Sweboat och Magnus Rassy blivit vänner igen. Fast lite konstigt att det ska heta Orust Sailboat Show i Ellös, när alla vet vad Öppet Varv är. Snacka om att kasta bort ett bra varumärke. Nu blir det bara segelbåtar på Orust och motorbåtar i Marstrand.

Dessutom kan man passa på att kolla in Tjörn Runt på lördagen.

Det var härligt att komma tillbaka till Sverige i början på maj. Hafsorkestern landade i Skanör, där familjen Veber ordnade minimässa på kajen och jag visade lite bilder i en liten tv.

24 timmars

Richard seglade med till Långedrag där jag började förvandlingen av Hafsorkestern till en skärgårdsbåt igen. Vindrodret såldes och monterades bort, livflotten fick gå till Kryssarklubbens utbildningsavdelning och akterankaret monterades tillbaka på pushpit.

På vägen upp stannade vi i Viken för att plocka upp en spinnakerbom i kolfiber från Anders Bergmark och i Göteborg kunde jag hämta de nya kolfiberseglen hos UK.

segel

Nu skulle det gå jättefort tänkte jag när vi startade i 24-timmars. Det gick väl hyfsat tills vinden tog slut och vi drev en hel förmiddag, precis utanför märket vi skulle runda vid skäret Kungen. Men det gick hyfsat trots allt. Och vi fick upp den nya stora topphissade spinnakern som gick som tusan. Ganska högt dessutom.

nina

Midsummer Solo Challenge var nästa test. Massor med snabba båtar som kunde Bohusläns kobbar och skär, eller böar och flak som de säger här. Men jag fick häng på OE-32 Nina, som seglade riktigt bra i den allt hårdare vinden. Jag nådde inte riktigt upp till prickarna vid Dynabrotten, fick falla av och tappade. Men jag följde efter in vid Elefanten vid Smögen och seglade om när han valde fel väg i kanalerna utanför Smögen.

Vi följdes åt i skymningen genom Fjällbacka skärgård och ut i Ulkerännan där sjön växte på väg ut mot rundningsmärket vid Ramskärs fyr. Ett par meter höga vågor och vindar på 15 ms gjorde Hafsorkestern extremt svårstyrd. Nästan framme sa det plötsligt spjonk, och ratten snurrade fritt runt sin axel.

roder

Jaha, det var den utmaningen. Ner med seglen, på med motorn och dyk ner i stuven för att få fram nödrodret, som jag senast använde när roderväxeln kraschade på Kanarieöarna 2017. Sjöräddningen låg och väntade ute vid Ramskär. De var förvarnade om att 96 galningar skulle ut på havet mitt i natten i halv storm.

kedja

Jag slet i nödrorkulten och satte kurs hem mot Ramsö, som ju faktiskt var närmaste hamn här ut. Lite tur i oturen. Ropade på sjöräddningen som höll sig intill mig och förklarade att jag gick mot Ramsö och var glad att de fanns där om det skulle behövas. Ytterligare en båt havererade rigggen, bommen lossnade och han fick bogsering in till Strömstad.

Nina bröt också efter rundningen och gick hem till Grebbestad. Ca 40 båtar fullföljde, så de flesta bröt ju.

Även Bohusracet bröt vi. Det skulle bli dåligt väder och min gast, Lars Sestervik, betonade att vi ju inte behövde fullfölja till varje pris. Så när solen gått ner och vi rundade Smögen, återigen i kuling, så var det svårt att hålla en rak kurs. Längre fram visste jag att inloppet mot Fjällbacka skulle vara kritiskt, trångt mellan öar och grund och hög sjö i den sydvästliga vinden.

sestervik

Så vi tog ner seglen och smet in till Smögen, där målgången skulle vara efter att man varit uppe i Norge och vänt. Vi hittade 3-4 andra båtar som också tagit det säkra före det osäkra.

ingela

Sen blev det semestersegling, lite själv och lite med gastar från förr och nu. Ingela, ekobonde som jag känt länge på Facebook, Janne som var med i Thailand, Eija som jag träffat på krishanteringskurser och Cilla som var med på Irländska Sjön. Och en massa andra IRL- och facebooksvänner överallt.

vaderoarna
Nu drar vi till Ellös i veckan och sen Långedrag för lite fix. Den 5.9 ska jag visa lite bilder på Sjöskolan.

Sen bär det av hemåt runt Sverige till Morarnas Båtklubb på Gålö.

Niklas Krantz

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.